Timishort Film Festival – despre editia a IX-a

9 Octombrie 2017

Timishort 2017: peste 80 de scurtmetraje, 8 secțiuni, workshopuri, expoziții, dezbateri, concerte și proiecții speciale la cea de-a IX-a ediție.

„Festivalul Internațional de Film Timishort s-a născut, ca mai toate ideile bune, la o cafea în anul 2009. Timișoara are un număr de 340.000 de locuitori, care, am considerat noi, au nevoie de filme cu conținut, despre care pot discuta și ei, la rândul lor, la o cafea. Scurtmetrajul este baza inițierii în film și cea mai ușor digerabilă formă a acestuia. Echipa festivalului a promovat de la început filmele de autor, favorizând filmele în premieră națională și/sau internațională. Secțiunile competiționale ale Timishort FF sunt:

  • Competiția Internațională
  • Competiția Națională
  • Videorama (secțiune dedicată filmelor experimentale)

Totodată festivalul prezintă și sectiuni necompetiționale și programe conexe, dedicate unui public larg. Unul dintre scopurile majore ale festivalului a fost să readucă printre spectatori magia de a vedea un film pe marele ecran. Ne mândrim cu un public din ce în ce mai mare de la an la an. Festivalul International de Film Timishort înlesnește întâlnirea dintre autori de filme, profesioniști ai industriei și publicul larg.”

Cea de-a IX-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Timișoara. Timp de patru zile, timișorenii vor vedea peste 80 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 12 octombrie, la Cinema Timiș. Noutatea acestui an este că Timishort se va deschide cu o serie de scurtmetraje cu succes internațional care se adresează tuturor categoriilor de public: atât iubitorilor de gen, cât și celor mai puțin obișnuiți să vadă filme scurte în cinematograf.

Competiția internatională aduce la Timișoara 20 de scurtmetraje din tot atâtea țări, majoritatea în premieră în România. Filmele sunt prietenoase și se adresează publicului.

În Competiția Națională au fost selectate anul acesta 12 scurtmetraje.

“Am ales pentru Timishort o serie de scurtmetraje românești care să dărâme mitul filmului românesc în general – tristețe, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare. Filmele pe care le aducem anul acesta la Timishort sunt ale unor regizori care nu și-au gândit scurtmetrajele pentru a place festivalurilor, ci pentru o audiență. Avem un calup care cuprinde doar scurtmetraje românești de comedie și un calup cu filme de gen: romance, horror, experimental, etc”, spune Massimiliano Nardulli.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 1000 de euro.

Secțiunea Videorama va cuprinde anul acesta 6 scurtmetraje și mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi. Criteriul principal de selecție a fost acela al poveștii spune prin mijloace neconvenționale.

Și anul acesta Timishort aduce 14 scurtmetraje pentru copii, în secțiunea Timikids.

Juriul Timishort de anul acesta este format din: Maja Šuša, directorul artistic al „Bašta fest” (Serbia), Shai Levy, director de imagine (Germania), Ana Maria Pîrvan (producător, România), Seán Breathnach (regizor, Irlanda) și Flavia Dima (critic de film).


Cea de-a IX-a ediție Timishort va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Cinema Timiș și Casa Artelor.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.