TIFF 2017 – Lista completa a castigatorilor

12 Iunie 2017

Premiile celei de-a XVI-a ediție Transilvania International Film Festival au fost decernate ieri seară, 10 iunie, la Teatrul Național din Cluj.

Anul acesta, Festivalul Internațional de film Transilvania (TIFF) a avut un public mai numeros decât în oricare alt an, devenind un eveniment cultural „must-go” pentru orice cinefil. Programul acestei ediții a reunit peste 200 de filme, proiecții speciale și evenimente conexe.

Alain Delon, invitatul special al ediției cu numărul 16, a participat la gala de închidere unde a primit Premiul pentru întreaga carieră din partea TIFF. În 1995, actorul a primit Honorary Golden Berlin Bear la cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Alain Delon apare și pe coperta albumului The Smiths din 1986, The Queen is Dead, iar melodia Beautiful killer de pe cel de-al doisprezecelea album al Madonnei este un tribut pentru faimosul actor.

 

Lista completă a premiilor TIFF 2017, mai jos:

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen – Familia mea fericită (R: Nana Ekvtimishvili și Simon Gross / Georgia)

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro – Piatră pe inimă (R: Guðmundur Arnar Guðmundsson / Islanda)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO – Tărâmul Binecuvântat (R: Frances Lee / UK)

La proiecția în prezența regizorului, de la TIFF, Frances Lee a declarat, printre altele: “Tatăl meu este fermier și trăiește la zece minute distanță de ferma la care am filmat. Am vrut să surprind autenticitatea vieții la țară, așa că i-am trimis pe cei doi actori din rolurile principale (Alec Secăreanu, Josh O’Connor) acolo pentru o perioadă, pentru a învăța cum să se simtă comfortabil în jurul animalelor. Nu am vrut să folosim niciun fel de cascadorii.”

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising –  Actrița Ia Shugliashvili (Familia mea fericită)

Mențiunea specială a juriului – Gloria (R: Kristina Grozeva, Petar Valchanov / Bulgaria)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Alt.Rom.Com. – Dezîndrăgostire (R: Stergios Paschos / Grecia)

Premiul Publicului, oferit de Mastercard – Piatră pe inimă (Guðmundur Arnar Guðmundsson / Islanda)

Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz –  actriței Tora Vasilescu, pentru întreaga carieră

Premiul pentru întreaga carieră – actorului Alain Delon, invitat special al ediției TIFF.16

Premiul pentru întreaga carieră – actriței Violeta Andrei

Premiul ZFR pentru secţiunea LUNGMETRAJ, în valoare de 6.000 de euro (servicii de post-producție) oferit de Cinelabs România – Inimi Cicatrizate (R: Radu Jude)

“Filmul acesta este, în primul rând, un omagiu adus lui M. Blecher și cărților lui, iar premiul îi aparține, de fapt. Sper ca tot mai mulți oameni să îl citească. Merită!” – Radu Jude pentru ADFR

Premiul ZFR pentru DEBUT, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank – Ultimul căldărar (Elena Stancu / Cosmin Bumbuț)

“Nu ne așteptam să câștigăm un premiu la TIFF, mai ales că suntem un jurnalist și un fotograf, nu realizatori de filme. Nu am fost decât noi doi, fără o casă de producție, fără distribuție și cu un buget de 1.200 de euro (filmările au durat 6 luni). Am vrut să facem un video de 10 minute despre căldărarii din Corcova care își pierd meseria tradițională și, odată cu ea, identitatea. Dar după câteva săptămâni petrecute cu ei ne-am dat seama că povestea lor e mult mai amplă și așa am ajuns să facem un documentar de o oră.” – Elena Stancu & Cosmin Bumbuț pentru ADFR

Premiul ZFR pentru secţiunea SCURTMETRAJ, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson și servicii echipament, oferit de R3 Film Rental – Scris / Nescris (R: Adrian Silișteanu)

În urmă cu ceva luni, Adrian Silișteanu ne-a răspuns la niște întrebări despre debutul său în scurtmetraj. Puteți citi interviul aici.

Mențiunea specială a Juriului pentru SCURTMETRAJ, in cadrul ZFR – Offstage (R: Andrei Huțuleac)

„Am încercat să scriu un scenariu prin care să-mi demonstrez că mediul de expresie cinematografic suportă un tip de ficțiune inspirată din realitate DAR nu tributară ei. Pentru mine ca actor e interesant să abordez astfel de scenarii, așa că am decis să scriu ceva ce m-ar provoca dacă aș face parte din distribuție. Premiul primit la TIFF.16 e primul obținut din ipostaza de regizor și mă încurajează să mai abordez „facerea de film”, în speranța că Offstage nu a fost doar „norocul începătorului”, ci primul pas în descoperirea unei vocații complementare celei de actor.” – Andrei Huțuleac pentru ADFR

Premiul Publicului Cinepub, pentru filmul cel mai popular din secțiunea Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 1500 Euro, oferit de Cinepub – Planeta Petrilă (R: Andrei Dăscălescu)

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj prezentat în secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV – Panta (R: Tim Egan / USA)

Menţiune Specială în secțiunea Umbre – Eu sunt ieșirea (R: Robin Kasparik) și În spatele tău (R: Ángel Gómez Hernández)

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.