One World Romania – despre editia a XI-a. Get real!

12 Martie 2018

Așa cum ne-a obișnuit an de an, One World Romania prezintă și în 2018 lumea și realitatea din jurul nostru, de data aceasta dintr-o perspectivă istorică.

„În primul rând, privim asupra trecutului ca să înțelegem mai bine cum ne este influențat prezentul. Totodată, ne dorim să analizăm prezentul, să învățăm din reușitele sau eșecurile istorice, astfel încât, încet-încet, să punem bazele unui viitor mai bun.”

După cum probabil știți deja, One World Romania este primul și singurul festival de film din România care funcționează după conceptul numit Juriul Liceenilor – cinci liceeni au șansa să descopere subiecte care nu se predau la școală prin filmele documentare selectate și prin întâlnirile cu realizatorii acestora sau cu specialiști din domenii conexe. Mai mult, părerea lor este decisivă în alegerea singurului film care va primi trofeul OWR.

Pe parcursul celor 10 zile, cei 5 tineri din Juriul Liceenilor vor viziona în jur de 10 documentare din cele 70 care vor fi prezentate în cadrul festivalului, iar în ultima zi vor delibera și anunța câștigătorul.

Anul acesta, programul festivalului este unul foarte complex, dar din care nu lipsesc documentarele românești. La această ediție au fost selectate 12 filme documentare produse sau co-produse în România. Cinci dintre aceste filme vor fi prezentate în secțiunea deja consacrată ca „work-in-progress”, iar restul în secțiunile „Trecutul prezent”, „Caut țară”, „Cultura protestului” „În fața legii” și „Delicatessen”.

Documentarele românești pe care vă recomandăm să le vedeți la One World Romania sunt:

  • „Licu, o poveste românească”, regizat de Ana Dumitrescu. Documentarul prezintă povestea unui bărbat de 92 de ani, trecut prin toate evenimentele istorice majore ale ultimului secol și va avea premiera națională la One World Romania.
  • „Fotbal Infinit”, al regizorului Corneliu Porumboiu – un documentar despre potențialitatea viitorului și despre ce lăsăm lumii în urma noastră.
  • „Portavoce”, realizat de Ruxandra Gubernat, Marcel Schreiter și Henry Rammelt. Filmul aduce în prim-plan o țară în profundă schimbare, tot mai experimentată într-o cultură a protestului ce își are rădăcinile în scena culturală alternativă.

Și pentru că am vrut să știm care sunt documentarele și evenimentele pe care nu le putem rata la această ediție One World Romania, ne-am hotărât să o întrebăm chiar pe Alexandra Ivan (PR & Communication Manager în echipa festivalului). Aleca ne răspunde:

În 2018, One World Romania are loc între 16 și 25 martie. Care sunt highlights-urile și momentele de neratat din toate cele zece zile de festival?

Anul acesta ne-am extins la 10 zile și cumva pare mai greu ca oricând să ne limităm doar la câteva highlight-uri și momente de neratat, pentru că avem mai multe filme, mai mulți invitați și multe evenimente conexe extrem de interesante. Am să încerc să fiu cât de scurtă pot și o voi lua în ordine cronologică. J

Vineri la CinemaPRO vedem primul documentar din selecția 2018 – „Petrecerea” – despre care selecționerii spun că e „un film obligatoriu pentru oricine care, stând la masă cu membrii propriei familii, a jurat să nu mai deschidă vreodată un subiect politic sau politizabil”. Cine nu se regăsește aici?

Sâmbătă la MNAC avem o zi întreagă dedicată artei activiste – cu filme din secțiunea „Arta care mișcă lumea” și cu momente speciale de poezie pregătite de Elena Vlădăreanu, Cosmina Moroșan și Svetlana Cârstean plus un concert Ada Milea la sfârșitul serii.

Duminică după proiecția filmului „Laudă nimicului” regizorul Boris Mitic va susține un masterclass ce se anunță interesant, pentru că este un regizor extrem de neconvențional și de creativ.

De luni începem proiecțiile documentarelor românești din secțiunea „Work-in-progress” și cred că și ele sunt de neratat, mai ales că realizatorii lor au nevoie de feedback-ul publicului ca produsul final să fie cât mai bun cu putință.

Joi se lansează la ARCUB noua ediție a programului KineDok, care e programul de distribuție alternativă din Europa de Est pe care îl desfășoară Asociația One World Romania de 4 ani deja. Vedem filmul „Nimic nu va mai fi ca înainte”, realizat de Lukas Kokes și Klara Tasovska, câștigătorii premiului juriului One World Romania din 2013, pentru documentarul „Fortăreața”, care e disponibil acum pe DVD în colecția Asociației.

Iar pe parcursul întregului festival vă așteptăm la Rezidența BRD Scena9 să vedeți instalația „Poliecranul muncii emoționale”, realizat de Pavel Sterec și Petra Dobruska, cu coloana sonoră de Maria Balabaș și expoziția de fotografie realizată de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, intitulată „Cicatrice”. Cu cei doi și Andreea Bragă de la Centrul FILIA avem joi, 15 martie, o dezbatere pe tema violenței domestice în România – de la 19:30 la Rezidența BRD Scena9, practic ultimul eveniment al warm-up-ului OWR de anul ăsta.

În afară de documentare, One World prezintă în fiecare an publicului și o serie de evenimente conexe precum expoziții, masterclass-uri și dezbateri, iar ediția a unsprezecea nu face excepție de la regulă. Care sunt cele mai importante evenimente de la care publicul nu poate lipsi anul acesta?

Duminică la Rezidența Scena9 avem un eveniment pe tema arhivelor de film și a revitalizării acestora în România – vor participa cineaști români, dar și Bill Morrison, Peter Forgacs și Oksana Sarkisova, Stefanie Eckert și Michael Loebenstein.

Luni avem vernisajul expoziției și o dezbatere despre locuirea informală în România – se numesc „No Man’s Land” și sunt organizate în colaborare cu Fundația Pact și MKBT. Tot luni organizăm un super masterclass al cineastului japonez Kazuo Hara și al producătoarei Sachiko Kobayashi – de la 20:30 la ARCUB.

Marți la Rezidența BRD Scena9 avem o dezbatere foarte interesantă despre reforma educației la nivel național – am numit-o „Rică nu știa să zică râu, rățușcă, reforma educației”. Am invitat 11 oameni și inițiative care au refuzat să stea în banca lor și au avut un impact în peisajul educațional, fie că sunt proiecte de lungă durată sau acțiuni punctuale. Ei vor vorbi despre ce îi mână și îi împiedică, în prezentări-fulger, folosind 20 de slide-uri de câte 20 de secunde fiecare. Formatul este numit Pecha-Kucha și facilitează includerea mai multor perspective pe un subiect ales.

Joi lansăm noul DVD din colecția „Sahia”, intitulat „Documentar și comandă politică” la ARCUB. Vedem 3 din filmele de pe DVD și discutăm apoi cu Adina Brădeanu, coordonatoarea programului „SAHIA” și co-selecționer al festivalului.

De vineri până duminică avem weekend-ul dedicat studenților – sunt programate toate documentarele din secțiunile „1968: După 50 de ani” și „Cultura protestului” și dezbateri adiacente.  „Studenți în mișcare” are loc sâmbătă 24 martie începând cu ora 12:00 la ARCUB și la acest eveniment  vor participa Karel Kovanda, Monika MacDonagh-Pajerová (protagoniștii filmului „Revolta studenților cehi” și lideri ai studenților din Cehoslovacia în doi ani-cheie – 1968 și 1989), istoricul Lavinia Betea și Marius Deaconu, președintele ANOSR în dezbateri moderate de Iulia Popovici și Marius Cosmeanu. Al doilea eveniment, „1968. Între Est și Vest” va avea loc duminică, 25 martie, începând cu ora 12:00 în Atriumul Institutului Francez. Publicul îl va întâlni aici pe jurnalistul francez de renume, Bernard Guetta, care va povesti experiențele sale personale din Parisul anului 1968 și cum au influențat toate aceste evenimente lumea în care trăim, într-o discuție moderată de Bogdan Ghiu.

Și în fiecare seară încheiem cu câte o petrecere sau un concert, așa, studențește. 🙂


Cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16-25 martie 2018. Găsiți programul complet pe www.oneworld.ro. Biletele pot fi achiziționate de pe Eventbook.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.