Nordic Film Festival – despre prima editie

12 Februarie 2018

Prima ediție Nordic Film Festival va avea loc între 15 și 18 februarie 2018, la Cinema Elvire Popesco. Dacă sunteți curioși în legătură cu modul în care a apărut această inițiativă, ce vom vedea la prima ediție a festivalului și care sunt planurile de viitor, then keep on reading.

Nordic Film Festival apare ca o inițiativă îndrăzneață pe plaja festivalurilor de film din România și își propune să scoată la lumină și să informeze publicul despre o arie mai puțin cunoscută: poveștile nordului. Încă de la prima ediție, festivalul ne așteaptă cu 14 lungmetraje norvegiene din ultima decadă și o expoziție atipică de fotografie digitală. Dacă v-am făcut curioși și dacă vreți să aflați mai multe despre festival și despre ceea ce au pregătit organizatorii pentru noi, Roxana Șoica ne va răspunde la toate aceste întrebări:

Cum a pornit Nordic Film Fest? Cine a avut inițiativa și de ce?

Nordic Film Festival a pornit din dragostea pentru filmul european și din dorința de a aduce poveștile nordului în fața publicului bucureștean. Proiectul a fost inițiat de Vlad Rotaru, un cinefil convins, care este și realizator de film și proiecționist la cinematograful Elvire Popesco, al Institutului Francez din București. Motivul principal pentru care am demarat acest proiect a fost faptul că filmele nordice sunt  încă slab reprezentate în cinematografele din București și din țară. Acesta este primul festival din București care aduce împreună pelicule din toate cele cinci țări nordice și sperăm că va trezi apetitul iubitorilor de film pentru un spațiu cultural prea puțin explorat în România.

La ce să se aștepte oamenii de la prima ediție Nordic Film Fest?

La prima ediție, vrem să stârnim curiozitatea publicului pentru filmul nordic și să-l provocăm să privească dincolo de stereotipurile culturale, să descopere noi concepte, obiceiuri, și moduri de a privi lumea. Filmul nordic reprezintă o zonă atipică și eterogenă a cinematografiei europene, iar ediția de anul acesta va fi doar o scurtă incursiune în cinematografia nordică. Din selecția festivalului fac parte 14 dintre cele mai diverse lungmetraje din ultima decadă de cinematografie nordică – atât filme premiate la marile festivaluri de film (ca Berlin, Sundance sau Toronto), cât și filme “de public” care au cucerit inima curatorilor #NordicFF. La festival, vom aduce și fotografia digitală pe marele ecran alături de film, într-o expoziție neconvențională compusă din lucrările mai multor fotografi români care au surprins peisaje spectaculoase din țările nordice. Sperăm ca prin ea să facem și mai interesantă această călătorie spre nord pe care o propunem cinefililor bucureșteni.

Care sunt highlights-urile acestei prime ediții?

Ideea de diversitate incluzivă este unul din lucrurile care face ca Nordic Film Festival să fie diferit de alte festivaluri de film european din București. Anul acesta, de exemplu, 5 din cele 14 filme – adică peste o treime – sunt regizate de femei. Credem că este important să avem la îndemână o varietate de perspective ca să putem să descoperim o cultură nouă, și asta nu ține doar de genul sau forma filmului, ci și de oamenii din spatele producțiilor. Printre highlighturile de anul acesta se numără filmul “Brothers”, documentarul regizoarei norvegiene Aslaug Holm, care a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la Hot Docs, “Sparrows”, filmul realizatorului islandez Rúnar Rúnarsson (Cea mai bună regie la Chicago IFF și premiul juriului la Transilvania IFF anul acesta), dar și “Holy Mess” –  o comedie de Crăciun atipică, în regia Helenei Bergström.

Care sunt planurile de viitor pentru acest festival?

Pe viitor ne-am dori să putem invita cineaști nordici în București și să avem câteva proiecții în prezența acestora, pentru a da ocazia publicului să afle mai multe despre cinematografia nordică direct de la sursă.


Nordic Film Festival va avea loc la cinema Elvire Popesco, între 15-18 februarie. Mai multe detalii despre festival puteți găsi aici. Bilete se pot găsi chiar aici.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.