Making Waves: despre editia a XII-a

27 Noiembrie 2017

MAKING WAVES: New Romanian Cinema este unul dintre cele mai importante și longevive evenimente ce promovează filmul românesc peste ocean, ajuns anul acesta la cea de-a doisprezecea ediție.

MAKING WAVES: New Romanian Cinema este un festival de film anual ce are loc la New York și care-și propune să prezinte și să celebreze cinematografia contemporană românească, dar și filme clasice.

Festivalul a luat naștere în 2006 la New York pentru a aduce periodic filmul românesc în fața publicului american. Festivalul american îi are în componență pe : Corina Șuteu (coordonator cultural), Mihai Chirilov (director artistic) și Oana Radu (manager de festival) și a reușit să crească într-un ritm considerabil de-a lungul anilor.

Începând cu 2012, când schimbările politice din România au făcut imposibilă continuarea festivalului, echipa a lansat Romanian Film Initiative (RFI), care, împreună cu Societatea de Film de la Lincoln Center, a preluat organizarea și strângerea de fonduri pentru acest festival, transformându-l într-unul 100% independent, cu spirit critic și creativ.

Pentru ediția a douăsprezecea, Romanian Film Initiative împreună cu BAMcinématek și Jacob Burns Film Center vor schimba puțin formatul festivalului și vor introduce programe complementare ce vor avea loc în două locații partenere.

În deschiderea festivalului, spectatorii vor putea viziona cel mai nou film al lui Nae Caramfil, „6,9 pe scara Richter”, ce spune povestea unui tânăr actor de teatru ce navighează cu greu între un rol dificil într-un spectacol de musical și viața și preocupările personale. Festivalul va include în program și două dintre cele mai prezente filme românești în circuitul festivalier recent: Fixeur (r. Adrian Sitaru) și Ana, mon amour (r. Călin Peter Netzer). Alte filme prezente în programul festivalului de anul acesta sunt: Varză, Cartofi și Alți Demoni (r. Șerban Georgescu), Scris/Nescris (r. Adrian Silișteanu), Câini (r. Bogdan Mirică) etc.

Țara invitată în acest an este Lituania, prezentă cu The Gambler (r. Ignas Jonynas).

Programul complex al festivalului va curpinde anul acesta și un „Focus Anca Damian”, un omagiu adus uneia dintre cele mai interesante regizoare din România, singulară în alegerea ei de a lucra cu un gen rar întâlnit, documentarul de animație, sau prin filmele ei de ficțiune provocatoare intelectual.

Printre invitații prezenți la ediția a douăsprezecea, se numără Anca Damian, Adrian Sitaru, Iulia Rugină, Paul Negoescu, Emanuel Pârvu, Adrian Silișteanu, Anghel Damian și Miruna Berescu.


Festivalul MAKING WAVES: New Romanian Cinema duce filmele românește peste Ocean, în fața publicului american. Dacă ne citești din New York și ți-e dor de o doză de film românesc contemporan, festivalul are loc între 30 noiembrie și 7 decembrie. Mai multe informații despre această ediție sunt dispobibile pe site-ul oficial.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.