Les Films de Cannes a Bucarest: despre editia a VIII-a

2 Octombrie 2017

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce din 2010 în România cele mai importante filme arthouse ale anului și pe cei mai reputați cineaști va avea loc anul acesta între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie și în șapte orașe din țară, urmând a avea loc ediții regionale în: Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, Arad și Suceava.

Au început să apară primele știri despre ediția din 2017 Les Films de Cannes a Bucarest, deja faimosul festival de film ce aduce în țara noastră cele mai importante titluri ale cinematografiei internaționale din ultimul an.

Anul acesta va fi organizată în cadrul festivalului și a doua ediție Managing Talents, workshop-ul destinat actorilor români care vor să aibă o carieră internațională. Nu vor lipsi invitații speciali, întâlnirile cu realizatorii filmelor, retrospectivele și petrecerile. Am vrut să aflăm „direct de la sursă” informații despre ediția de anul acesta a festivalului, așa că Laura Ducu (PR Manager) ne-a răspuns la toate întrebările pe care le aveam.

Care sunt highlights-urile ediției de anul acesta Les Films de Cannes a Bucarest?

Ca întotdeauna, filmele rămân personajele-cheie ale festivalului, numeroase producții premiate la Cannes vor veni în premieră în România: The Square (r. Ruben Östlund) – câștigător trofeu Palme d’Or, You were never really here (r. Lynne Ramsay) – Premiul pentru scenariu & Premiul pentru interpretare masculină, 120 Battements Par Minute (r. Robin Campillo) – Grand Prix, The Beguiled (r. Sofia Coppola) – Premiul pentru Regie.

Ediția a 8-a îi onorează pe cineaștii Béla Tarr și Laurent Cantet, în două secțiuni speciale. Retrospectiva Béla Tarr va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autorul maghiar: Alamanc of Fall (1984), Sátántangó (1994) – proiecție specială pe 15 octombrie, întregul film de 7 ore și jumătate va putea fi văzut la Cinemateca Eforie, Werckmeister Harmonies (2000) și The Turin Horse (2011).

Focus Laurent Cantet cuprinde filmele L’Emploi du temps (2001 – premiat la Festivalul de la Veneția), Entre les murs (2008 – câștigător Palme d’Or), Retour à Ithaque (2014 – prezentat în Festivalul de la Veneția) și L’Atelier (2017 – prezentat în secțiunea Un Certain Regard la Cannes).

Cei doi cineaști vor fi prezenți în România și vor asista la proiecțiile speciale organizate în onoarea lor, publicul având șansa de a intra în dialog cu aceștia.

Festivalul păstrează și anul acesta secțiunea dedicată filmului românesc, inaugurată anul trecut. În fiecare seară, la Cinema Muzeul Țăranului Român, vor rula „Avanpremierele toamnei” – cele mai importante filme românești care se pregătesc pentru festivalurile anului viitor sau care au fost recent lansate.

Continuăm cu workshop-ul destinat actorilor români care vor să aibă o carieră internațională – Managing Talents împlinește 2 ani și îi aduce în România pe cei mai activi directori de casting europeni.

O noutate este și faptul că anul acesta vor avea loc și ediții regionale în 7 orașe din România – Cluj (13 – 15 octombrie), Brașov (13 – 19 octombrie), Sibiu (16 – 22 octombrie) – este o ediție specială în parteneriat cu festivalul ASTRA Sibiu, Timișoara, Arad și Iași (20 – 22 octombrie) și Suceava (10 – 12 noiembrie).

2017 marchează și împlinerea a 10 ani de la lansarea peliculei 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu, co-inițiatorul festivalului, primul lungmetraj românesc distins cu premiul Palme d’Or. Afișul oficial al Les Films de Cannes a Bucarest 2017 este inspirat din cel al filmului care, practic, a pornit această întreagă inițiativă. Bineînțeles vom pregăti și alte surprize legate de acest moment.

Bineînțeles, nu vor lipsi masterclass-urile, invitații speciali, dezbaterile și petrecerile. Și să nu uităm de Ziua de Aur!

Ce trebuie să știe spectatorii despre „The Square”, filmul din deschiderea acestei ediții?

Că a câștigat marele trofeu de anul acesta la Cannes și că este o comedie nonconformistă care ne pune față-n față cu paradoxurile societății contemporane. 🙂 Ediția de anul acesta se va deschide cu filmul The Square, în regia lui Ruben Östlund. Filmul este distribuit în România de Independența Film și va fi proiectat nu doar la București, ci și în restul orașelor unde se desfășoară edițiile regionale. Iar spectatorii care nu vor prinde bilet la film în cadrul festivalului, au șansa să îl vadă în cinema din 20 octombrie, când se lansează.

Les films de Cannes àBucarest organizează pe 21 octombrie, la ora 11:00, la Cinema Pro a doua ediție a evenimentului Managing Talents, continuând demersul festivalului de a sprijini actorii debutanți sau consacrați, indiferent de vârstă, în dezvoltarea lor profesională. Ce invitați veți avea anul acesta la Managing Talents?

Ediția de anul acesta a Managing Talents îi are ca invitați speciali pe șase dintre cei mai tari directori de casting europeni.  Frank Moiselle, nominalizat de 3 ori la premiile Primetime Emmy, este unul dintre aceștia. El a colaborat cu regizori renumiți precum Jim Sheridan, Joel Schumacher, Gillies MacKinnon și Neil Jordan și a lucrat pentru numeroase seriale de televiziune, printre care Ballykissangel, Tudors, Borgias și Vikings.

Din Marea Britanie vor fi prezenți Vicki Thomson, care a lucrat pentru numeroase producții TV multi-premiate inclusiv Broadchurch, Humans, Grantchester, Brief Encounters, The Last Kingdom, Episodes și Victor Jenkins (Victor Jenkins Casting Ltd.) cunoscut pentru producțiile epice Troy și Alexander.

Din Franța vine Nathalie Cheron, care lucrează cu unii dintre cei mai renumiți regizori europeni – Luc Besson, Olivier Assayas, Guillaume Gallienne, Frédéric Auburtin și americani – Robert Altman, Norman Jewison, Danny Huston, Des McAnuff și Doug Liman.

Elizaveta Shmakova (Rusia) este Director de casting pentru Studio Slon, unde lucreaza la producții rusești și internaționale. Workshop-ul este organizat în colaborare cu Richard Cook, unul dintre fondatorii agenției The Lisa Richards Agency, din portofoliul căreia fac parte actori precum Cillian Murphy, Aidan Turner, Pierce Brosnan, Vlad Ivanov.

În plus, în cadrul celor 3 panel-uri ale workshop-ului, participanții vor avea șansa de a se întâlni și cu actorii Nahuel Perez Biscayar, Dylan Smith, Valentina Lodovini, Vlad Ivanov și cu regizorii Radu Muntean și Cristian Mungiu.

Cine poate participa la workshop-ul Managing Talents?

Workshop-ul de pe 21 octombrie este deschis deopotrivă actorilor consacrați, indiferent de vârstă cât și celor debutanți.  Întâlnirea are ca obiectiv punerea a cât mai multor actori români în contact cu directori de casting renumiți, din întreaga lume.

Actorii interesați sunt invitați să realizeze o înregistrare video (self-tape) în engleză, franceză sau rusă (pe un text propus în pagina evenimentului) și să creeze link-uri de acces online către acest self tape și fișa lor din baza de date a unei agenții de casting. Opțional, pot completa aplicația furnizând link-uri de acces online către un film de prezentare (reel), precum și către secvențe din filmele în care au jucat.

Termenul limită pentru înscriere este 8 octombrie. Toți participanții înscriși la workshop vor fi înregistrați automat în bazele de date ale directorilor de casting invitați la București. Iar surpriza ediției este faptul că 30 dintre aceștia, cei cu cele mai bune aplicații (selecția o vor face chiar directorii de casting invitați, alături de organizatori), vor avea șansa unor întâlniri individuale cu directorii de casting.

Absolvenții școlilor de actorie, promoția 2017, se pot înscrie și ei la workshop-ul Managing Talents, însă nu sunt eligibili pentru selecția întâlnirilor individuale cu directorii de casting. Toate detaliile despre procesul de înscriere sunt disponibile online, pe site-ul festivalului.

În limita locurilor disponibile, prioritatea fiind actorii înscriși, pot participa la eveniment și oameni din industria filmului, iar pentru achiziționarea unui bilet sunt invitați să scrie un mail pe adresa welcome@filmedefestival.ro pentru detalii.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.