Festival News – noutatile pentru luna mai (2017)

27 Aprilie 2017

Luna mai are printre cele mai încărcate zile atunci când vine vorba de festivalurile de film din București, din țară, dar și din afara granițelor. Vom vorbi puțin despre programul pentru luna mai și despre ce festivaluri și-au mai deschis înscrierile pentru secțiunile competiționale. Printre altele, veți afla despre Festivalul Filmului European, Kinodiseea, Cannes, DocuartFest și nu doar atât.

Festivalul Filmului European

„Festivalul Filmului European va încerca să demonstreze că cinematografia poate genera un avans al societății către progres, într-un mod pro-activ și asumat.”

Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, festivalul va avea loc la București (4-11 mai), Iași (12-14 mai), Tîrgu Mureș (19-21 mai), Gura Humorului (19-21 mai) și Timișoara (26-28 mai). Paul Negoescu este ambasadorul acestei ediții, continuând astfel tradiția începută acum peste un deceniu de a lăsa cineaștii români să vorbească pentru filmul european.

„[…] Mai mult decât atât, în vremuri care par să ducă din ce în ce mai mult spre o dezbinare între oameni, cinematograful reușește să reziste ca un nucleu social care ne aduce la un loc, iar filmul european nu face excepție.” – Paul Negoescu, Ambasador onorific al Festivalului Filmului European, ediția 2017

Festivalul se va deschide la MNAR – Muzeul Național de Artă Românească din București, unde va fi găzduită și o parte din secțiunea specială, ARTE@MNAR, dedicată artelor. Secțiunea va conține o instalație audio-vizuală prin care publicul va avea parte de o incursiune în istoria modernă a artei, în colecția privată a lui Serghei Ivanovici Șukin și va putea descoperi opera lui Hieronymus Bosch prin intermediul tehnologiei VR.

Printre filmele ce vor putea fi vizionate anul acesta în secțiunile speciale ale festivalului, se numără: My life as a zucchini/ Viața mea de dovlecel, Toni Erdmann și As I open my eyes/ A peine j’ouvre les yeux. (în cadrul secțiunii speciale LUX, ce aduce cele trei filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European), Fata fără mâini, Pisica rabinului, Ministrul Francez (în cadrul secțiunii speciale dedicată Benzii desenate).

Festivalul “Serile Filmului Românesc”

Din dragoste pentru cinematografia românescă, o mână de studenți de la Jurnalism au pornit un festival de film românesc, singurul de acest profil din țară.”

Ajuns la a VIII-a ediție, festivalul va avea loc la Iași, între 10 și 14 mai. Selecția filmelor din program a fost făcută de Cristian Mungiu împreună cu Irina Margareta Nistor (ambasadorul cultural al festivalului). Anul acesta, cu ocazia împlinirii a zece ani de când a primit premiul Palm d’Or pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile programul festivalului va conține și o retrospectivă a regizorului Cristian Mungiu.

„În festival avem secțiuni pe care Cristian Mungiu ne-a îndrumat să le avem: Documentar, Cele mai bune filme românești, Noul Cinema Românesc, Caravana Zilele Filmului Românesc. Cel mai important este că ne vom reîntâlni la Iași, în mai, când Țara Filmului Răsare – Cinefilia, va fi plină de actori și regizori români dragi, cunoscuți, apreciați și pe care trebuie să-i cunoască cei tineri și pe care să-i prețuim cu toții”. – Andrei Giurgia, directorul festivalului

Printre filmele care pot fi vizionate anul acesta la festival se regăsesc titluri noi și vechi din cinematografia românească, foarte cunoscute și apreciate, precum: Trois exercices d’interprétation (r. Cristi Puiu), Marți, după Crăciun (r. Radu Muntean), 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil), Două lozuri (r. Paul Negoescu), Polițist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu), După Dealuri (r. Cristian Mungiu), Câini (r. Bogdan Mirică), Sieranevada (r. Cristi Puiu), a cărei cronică, scrisă pentru ADFR de către Cezar Gheorghe, poate fi citită aici, Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), Afacerea Est (r. Igor Cobileanski), Fixeur (r. Adrian Sitaru) etc. Programul complet pentru ediția de anul acesta a festivalului poate fi găsit aici.

KINOdiseea Altfel

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii, va avea anul acesta, în premieră, o ediție intermediară. În cadrul Săptămânii Altfel, între 15 și 21 mai, vor avea loc proiecții de filme și un spectacol de teatru muzical, atât în București (Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex), cât și la Arad (Cinema Arta), Cluj (Cinema Dacia) și Pitești (Cinema Triviale).

Câteva dintre filmele ce pot fi văzute în timpul Săptămânii Altfel sunt și filme care au câștigat trofeul KINOdiseea pentru Cel mai bun film în anii anteriori: Ponyo (r. Hayao Miyazaki), câștigător al Celui mai bun film la KINOdiseea 2012 și al Leului de Aur la Festivalul de la Veneția, Labyrinthus, câștigătorul din 2015 și Blanka, Cel mai bun film la KINOdiseea 2016.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul KINOdiseea, aici.

În afară de festivalurile menționate mai sus, în luna mai vor mai avea loc Este Film, între 4 și 7 mai, la Sibiu, BUZZ CEE (Buzău International Film Festival), între 9 și 14 mai și PIFF (Ploiești International Film Festival), între 11 și 14 mai.

Festivalul Internațional de Film de la Cannes

„Suntem într-o secvență politică în Franța, cu alegerile prezidențiale care vor avea loc chiar înainte de Cannes. Acest festival, sperăm să fie un respiro care ne va permite să vorbim doar despre cinematografie, însă Cannes nu poate ignora politica.” – Pierre Lescure, președintele festivalului

După cum bine știți deja, în luna mai are loc Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri cinematografice, unde anul acesta România are un loc special prin Cristian Mungiu – președintele juriului pentru competiția oficială de scurtmetraj și al programului Cinéfondation – și prin programul Romanian Short Waves 10.

În acest program, parte din secțiunea Short Film Corner, vor fi proiectate 11 scurtmetraje românești produse în 2016: Mamă, tată, am să vă spun ceva (r. Paul Mureșan), Cumulonimbus (r. Ioana Mischie), Spid (r. Bogdan Mureșan), Almania (r. Groves, Groves), Bună ziua la pisici (r. Bednarszky Hedda), Ninel (r. Constantin Popescu), Săracul Arpi (r. Serestely Szilard), Offstage (r. Andrei Huțuleac), Anathema (r. Andreea Borțun), Dreams on Sale (r. Vlad Buzaianu), Când vânatul merge-n Rai (r. Ioana Turcan).

Selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2017 a fost anunțată joi, 13 aprilie, iar în competițiile de lungmetraj și scurtmetraj nu a intrat nicio producție românească. Optsprezece filme au fost nominalizate anul acesta pentru trofeul Palme d’Or, printre care The Beguiled, al regizoarei americane Sofia Coppola, Rodin (r. Jacques Doillon), Wonderstruck (r. Todd Haynes), L’amant double (r. François Ozon) etc.

În total, pe toată durata festivalului vor fi proiectate 49 de filme din 29 de țări și nouă filme de debut. Festivalul a inclus, de asemenea, și 12 filme regizate de femei.


Pentru regizorii, producătorii și co-producătorii de film și studenții interesați:

Vă reamintim că Docuart Fest, festivalul dedicat exclusiv documentarului românesc, a deschis înscrierile pentru ediția a VI-a. Festivalul are trei secțiuni competiționale: principală, studențească și una pentru documentarul de televiziune.

Înscrierile se fac pe baza formularului online până la data limită de 2 iulie 2017. Regulamentul poate fi găsit pe site-ul oficial al festivalului. Festivalul se va desfășura anul acesta între 26 septembrie și 1 octombrie.

Festivalul Internațional de Film Arkadia ShortFest a deschis, de asemenea, înscrierile pentru cea de-a patra ediție. Festivalul este împărțit în două secțiuni cu deschidere internațională: una competițională (scurtmetraj studențesc de ficțiune) și una necompetițională (scurtmetraj profesionist de ficțiune, documentar sau animație). Toate filmele înscrise trebuie să fie produse după 1 ianuarie 2014 și să aibă o durată maximă de 30 de minute.

Regulamentul și formularul de înscriere pot fi găsite pe site-ul oficial al festivalului, aici. Deadline-ul pentru înscrieri este 1 iulie 2017.  Anul acesta, festivalul se va desfășura între 1 și 3 septembrie, la Uzinele Camexip (în Băicoi, Prahova).


Vă reamintim și că ultima zi în care vă puteți înscrie proiectele de film pentru Transilvania Pitch Stop, pentru premiul de 20.000 euro este joi, 27 aprilie Mai multe detalii pot fi găsite în articolul nostru.

De asemenea, înscrierile pentru atelierul dedicat adolescenților Let’s Go Digital din cadrul TIFF (Transilvania International Film Festival) s-au prelungit până pe 5 mai Regulamentul și alte detalii legate de workshop pot fi găsite aici.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.