Docuart Fest – despre editia a VI-a

25 Septembrie 2017

Festivalul documentarului românesc pregătește șase zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului, Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center.

„Cred că este important să avem un festival de documentar 100% românesc pentru că producțiile sunt puține, uneori cu low budget sau chiar no budget și merită să fie mai vizibile, să ajungă la un public, să fie încurajate.” – Adina Popescu, regizor și membră a comisiei de preselecție.

Din peste 100 de filme înscrise, Docuart Fest și-a ales 31 participanți, împărțiți în trei secțiuni competiționale: principală, studențească și documentar TV. Comisia de preselecție a fost formată din doi critici de film și un regizor. Lista completă a filmelor intrate în competiție poate fi găsită aici.

Regizori din toată țara, debutanți și profesioniști, independenți și din televiziuni, se reunesc în cel mai mare spațiu dedicat documentarului românesc și vin să vorbească publicului despre producțiile lor în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri care sunt programate după fiecare proiecție.

Pe lângă filmele din competiție, Docuart Fest 6 anunță un conținut cinematografic divers. Am vrut să aflăm direct „de la sursă” detalii despre filmul din deschidere și care sunt momentele de neratat ale acestei ediții. Daniela Apostol, directorul festivalului ne răspunde:

În 2017, Docuart Fest are loc între 26 septembrie și 1 octombrie. Care sunt highlights-urile și momentele de neratat din întreaga săptămână a acestei ediții?

În cele 6 zile de festival vor fi proiectate peste 50 de documentare românești. Dintre acestea, 31 sunt în competiție, iar alte 27 de documentare sunt în segmentul OFF, segment care cuprinde peste 10 evenimente conexe, astfel: 

  • schiță de portret este un eveniment în cadrul căruia vor fi proiectate 4 documentare de scurt metraj semnate de regizorul și profesorul din Chișinău, Vlad Druck
  • la început a fost documentarul este un eveniment realizat în parteneriat cu UNATC și aduce cinefililor pentru prima dată în sala de cinema 10 documentare realizate în anii studenției de regizori precum Florin Iepan, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Călin Peter Netzer, Ionuț Teianu, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru și alții. Evenimentul va fi prezentat de profesorul Laurențiu Damian. 
  • focus Copel Moscu aduce în prim plan – vineri, 29 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului – 9 documentare ale regizorului (imaginea Otto Urbanski) din perioada Sahia FILM
  • Ferentari Lux – proiecție specială de film urmată de o dezbatere la teatrul Macaz. “O lună din viața lor” esteprodus de o echipă de jurnaliști independenți de la platforma media Dela0.ro, în regia lui Mihai Dragolea.
  • avanpremieră Protest – avanpremiera lansarii de album de fotografie documentară PROTEST propune o istorie vizuală a mişcărilor civice din ultimii 10 ani din România.
  • arhivar, secțiunea documentarelor de arhivă, îl aduce în atenție în acest an pe Ferdinand I – Domnia regelui Ferdinand în câteva filme documentare de epocă, miercuri, 27 septembrie la Arcub Lipscani, ora 20:00. Secțiune prezentată de istoricul Alin Ciupală.
  • de la foto la video cuprinde o serie de documentare ce pleacă de la fotografii vechi și exploatează diferite moduri de includere a lor în film. Proiecții semnate de Titus Mesaroș (Scrisoare din Orașul Nou și Craiova văzută din car), Eliza Zdru (Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi) și Romulus Balasz (Souvenirs de Iași). 
  • în zilele de 29, 30 și 1 vor avea loc trei sesiuni de masterclass la Cinema MȚR și Știrbei Center cu cineaștii Dan Curean, care va avea ca subiect modul de reprezentare al  realității, Cristian Tudor Popescu, care va vorbi despre subficțiunea documentară a ororii, și Vlad Druck se va opri asupra influenței semioticilor „celor 6 Arte“ asupra limbajului și structurii  „celei de-a 7-a Artă“ – cinematografia documentară (aici programul).
  • în ultima zi de festival, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 14:00, va fi lansată Școala de documentar din cadrul Academiei Docuart.

Ce trebuie să știe spectatorii despre Secondo Me (r. Pavel Cuzuioc), filmul din deschidere?

Pavel Cuzuioc este un regizor din Chișinău de film documentar și ficțiune. A fost studentul lui Haneke, iar documentarul Secondo Me a avut premiera anul trecut la festivalul de la Locarno. 

Asteptam spectatorii marți, 26 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, începând cu ora 19:00. Participarea se realizează pe baza înscrierii online.

Filmul urmărește viețile de zi cu zi a trei garderobieri care își desfășoară activitatea în trei opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odessa. Documentarul lasă în plan secund Opera și toate acțiunile care se desfășoară pe scenele celebre și se concentrează pe oamenii din personal, aparent nesemnificativi, dar ale căror povești de viață sunt încărcate de esență.


Evenimentul este organizat de Asociația Docuart și are ca scop susținerea și revigorarea producției de documentar românesc, odată cu familiarizarea publicului cu aceste producții.

Anul acesta, festivalul are loc între 26 septembrie și 1 octombrie. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și evenimentele. Detalii și program complet pe site-ul festivalului.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.