Grand Prix la Tampere pentru Scris/Nescris, de Adrian Silișteanu

16 Martie 2017

Scurtmetrajul Scris/Nescris, regizat de Adrian Silișteanu, câștigă distincția Grand Prix la Festivalul Internațional de Film de la Tampere din Finlanda, care a avut loc între 8 și 12 martie 2017.

Pe lângă marele premiu pentru scurtmetraj, producția Scris/Nescris va fi și propunerea Tampere Short Film la European Film Awards. Festivalul de Film de la Tampere reuneşte anual peste 30.000 de profesionişti şi amatori din industria filmului, fiind clasat printre primele trei cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj şi documentar din lume.

Adrian Silișteanu este un cineast român cunoscut pentru experiența sa ca director de imagine în producții precum Fixeur, Ilegitim, Undeva în Palilula, În derivă. Ca regizor, Silișteanu a debutat în 2012 cu scurtmetrajul Șanțul, produs de 4 Proof Film – disponibil online pe canalul de youtube al prietenilor noștrii de la Cinepub. Scris/Nescris este al doilea său film din postura de regizor și fiind de fel foarte curioși să aflăm mai multe și să vă oferim content cât mai original, i-am adresat trei întrebări despre experiența Tampere și planurile de viitor.

Salut Adrian! Îți mulțumesc mult că ți-ai făcut timp să ne răspunzi la întrebările noastre venite de nicăieri și atât de urgente 🙂 

Am citit lucruri minunate despre Festivalul de Film de la Tampere: este cel mai vechi festival de filme scurte din Europa de Nord și unul dintre cele mai importante. Ce semnifică acest premiu pentru cariera ta ca regizor?

Nu cred că premiul de la Tampere sau nominalizarea la European Film Awards vor influența, cel puțin pe termen scurt, cariera mea fiindcă aceasta se centrează în jurul activității de director de imagine iar deocamdată nu intenționez să fac altceva.

E o altă discuție legată de faptul dacă acest film va influența sau nu evoluția mea profesională pe termen lung. Până acum am făcut, ca regizor, două scurtmetraje și de fiecare dată motivația principală a fost atașamentul față de niște oameni „în carne și oase”, a căror personalitate sau poveste m-au impresionat profund. Nici de acum încolo nu mă văd procedând altfel și sper să am șansa să fac în continuare imaginea la cât mai multe proiecte. De fapt, câștigul major al experienței Scris/Nescris este respectul imens pe care l-am câștigat față de „meseria” de regizor. Am înțeles, fiind și eu însumi în această postură, cât de complicat este întregul proces, cât de multe par a fi opțiunile pe care le ai la dispoziție dar cât de dificil este să decizi, clipă de clipă, ce este mai bine pentru film. Cred că sunt în măsură, astăzi, să apreciez mult mai corect alegerile personale ale fiecărui regizor, indiferent dacă le împărtășesc sau nu întru totul.

Ai precizat faptul că, în ambele cazuri, scurtmetrajele tale au pornit dintr-o motivație față de anumiți oameni “în carne și oase”. Cine a fost inspirația ta pentru Scris/Nescris?

Filmul pleacă de la o poveste reală care s-a întâmplat pe holurile unei maternități, cand s-a născut unul dintre copiii mei. Acolo, am văzut această familie de rromi a căror fiică minoră (14 ani) era în sala de nașteri. Totuși, deși o crescuseră de când era mică, ei nu erau părintii naturali și nici acte nu făcuseră pentru că nu au considerat niciodată că ar avea nevoie. Faptul că ar fi putut să o piardă, cel puțin pentru un timp oarecare, i-a făcut să fie cuprinși de panică iar disperarea lor mi-a rămas adânc întipărită în minte.

Și, într-adevăr, stăteam acolo și îmi dădeam seama că, dacă m-ar fi întrebat cum se poate soluționa această problemă, nu aș fi știut ce să răspund. Am încercat să fac acest lucru în Scris/Nescris.

Există niște planuri de viitor pentru scurtmetrajul Scris/Nescris?

Aprecierea de care se bucură deocamdată acest scurtmetraj este surprinzătoare și, evident, îmi doresc să fie selecționat în continuare în cât mai multe festivaluri. În același timp, dată fiind și componenta lui socială, precum și particularitatea că este vorbit într-o mare parte în limba romani, m-aș bucura să știu că poate fi util și unor ONG-uri sau instituții care se ocupă de facilitarea accesului la acte de identitate pentru reprezentanții etniei rome care se confruntă cu această problemă.

Mulțumim mult pentru răspunsuri, felicitări pentru premiile câștigate până acum și sperăm să auzim în continuare numai lucruri bune despre parcursul scurtmetrajului!

 

Scris/Nescris a mai câștigat trei premii la Festivalul Cinemed din Montpellier și premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Trieste Film Festival.

Scurtmetrajul urmărește povestea unei familii rrome care află că fata lor minoră tocmai a născut un copil. Pardică, tatăl fetei, este dezamăgit de sarcina timpurie a fetei. Lucrurile se complică și mai mult când un cadru medical le cere să semneze mai multe hârtii și descoperă faptul că familia are probleme cu actele și cu statutul de părinți ai fetei. Pericolul iminent de a-și pierde fiica minoră îl forțează pe Pardică să acționeze.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.