Interviu cu Ela Ionescu și Valeriu Andriuță – Ce păstrăm din actoria de teatru în film?

23 Mai 2019

Care este principala diferență atunci când te pregătești pentru un rol în film spre deosebire de un rol într-un spectacol de teatru?

Ela Ionescu:  În majoritatea cazurilor, aș zice că principala diferență e timpul pe care îl ai la dispoziție. Relația cu personajul din film e o aventură scurtă, intensă și acaparatoare. Dacă nu ești atent și pregătit, ai ratat întâlnirea.  În teatru ai timp de tatonări, de cunoaștere, de așezat lucruri. Cu personajul de teatru te cerți, te împaci, negociezi. E un fel de căsnicie.

Valeriu Andriuță: Pentru film îți pregătești rolul cam 80% acasă (nu mă refer doar la text). Ai extras informațiile necesare din scenariu, ai discutat cu regizorul, ai aflat cine îți vor fi partenerii și te pui pe treabă. Pe platou vii doar ca să filmezi. În teatru procesul normal e tocmai invers – descoperi personajul împreună cu regizorul și partenerii de scenă în procesul repetițiilor, acasă înveți doar textul. Sunt multe diferențe, vom încerca să vorbim despre acestea în cadrul masterclass-ului.

Spune-ne care a fost rolul tău dintr-un film care ți-a adus cele mai mari provocări și bătăi de cap?

Ela: Depinde cum definești provocările și bătăile de cap. Eu mă consum mult la toate proiectele, dar cred că asta face parte din farmecul procesului. Îmi place starea de provocare. Ca intensitate emoțională aș aminti rolul Evei, din Dimineața care nu se va sfârși, în regia lui Ciprian Mega. Ca abordare diferită, care mi-a schimbat total modul de a mă raporta la construcția unui personaj, rolul din My Life Rehearsed in One Leg, al lui Bogdan Mustață.

Valeriu: Îmi place filmul, de aceea accept aproape orice provocare venită din această zonă (de la filmulețe studențești la experimente năstrușnice). Până acum, pentru mine, cea mai mare provocare rămâne Preotul din După Dealuri, rol pe care l-am construit și l-am trăit mai bine de zece luni. Și Simion din Dragoste I Câine al lui Florin Șerban a fost o provocare, venită și cu ceva bătăi de cap la pachet. Pe lângă condițiile geo-climaterice a trebuit să-mi asum și tandemul actor-câine și nu a fost deloc ușor. Simion rămâne unul dintre personajele ce mi s-au lipit de suflet.

Un spectacol de teatru pe care ți-ar plăcea să îl vezi transformat în lungmetraj?

Ela: Orice poveste bună poate fi spusă și prin teatru, și prin film. Limbajul diferă, dar funcția de comunicare rămâne aceeași.

Valeriu: Dacă vă referiți la o piesă de teatru, chiar am ceva  prin sertare în sensul ăsta. Sunt multe exemple de piese de teatru care au stat la baza unor filme mari. Spectacol de teatru transformat în film – nu, aproape categoric. Sunt magii diferite.

Cel mai scurt și simplu sfat pe care l-ați da cuiva din teatru care vrea să se îndrepte spre film?

Ela: Păstrează adevărul, adaptează instrumentele.

Valeriu: Drumul meu spre film a fost prin teatru. Deci – se poate.

Amândoi aveți experiență în ambele domenii: teatru și film. Nu pot să nu vă întreb acum, pe final: dacă ar trebui să alegeți doar una dintre cele două – teatru sau film – pentru tot restul vieții, ce ați alege? 

Ela: Imposibil de răspuns la această întrebare. Sunt la fel de îndrăgostită de ambele. Plus că, fiind actriță independentă, am reușit, cel puțin până acum, să le fac să conviețuiască destul de armonios. 

Valeriu: Mi-am și imaginat cum dimineața ies din casă și în fața blocului stau două dube. Pe una scrie Teatru și pe cealaltă Film. E bine totuși, că în realitate nu trebuie să alegem atât de categoric. Oricum, filmul m-a acaparat aproape în întregime și nu-mi pare rău deloc.

Despre ce veți vorbi la “Masterclass #7: Ce păstrăm din actoria de teatru în film?” ? La ce să ne așteptăm?

Ela: În primul rând, mi se pare că este o discuție foarte necesară, având în vedere că în școlile noastre de actorie accentul este pus predominant pe teatru. Despre actoria de film ești obligat să înveți din mers, în timp ce faci, dacă ai norocul să faci. Înveți încercând și greșind. Nu cred în rețete universale, dar cu siguranță informația te ajută să fii mai pregătit și să greșești mai puțin. Zic să vă așteptați deci, la o discuție sinceră despre erori și succese trăite la prima mână.

Valeriu: Acum câțiva ani, am vrut sa fac o lucrare de doctorat exact pe tema asta, dar profesorul căruia i-am propus tema mi-a spus că ’’teza nu poate fi făcută pe bază de experiențe și observații proprii’’, și atunci am abandonat ideea. Întâmplător sau nu, după patru ani, vine această propunere pentru masterclass. De data asta, voi vorbi doar din propriile mele observații și experiențe.


Masterclass-ul Student Hub cu Ela Ionescu și Valeriu Andriuță va avea loc pe 27 mai la Point. Participarea se face în mod gratuit, iar înscrierile sunt încă deschise aici. Mai multe informații despre eveniment puteți găsi aici.

 

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.