Interviu cu Catalin Anchidin – Cum ajung filmele la public

21 Martie 2019
  1. Cu siguranță că, la momentul actual, ești cel mai cunoscut și „muncit” om de comunicare din filmul românesc. Ai fost PR manager pentru „Un pas în urma serafimilor”, „Soldații. Poveste din Ferentari”, „Charleston”, „Țara Moartă”, „Inimi cicatrizate” și lista poate continua cu multe alte titluri. Dar care a fost primul film pentru care te-ai ocupat de partea de comunicare și ce ai învățat din prima ta experiență?

„Felicia, înainte de toate”, pare din altă viață. Se întâmpla în urmă cu 10 ani….Mi-ar fi plăcut mult să obțin mai multă vizibilitate pentru Ozana Oancea, actrița din rolul principal. Dar așa am învățat că trebuie să lupți mult pentru filmul tău, pentru expunere, exploatare, și la vremea respectivă fiecare apariție, fiecare activare era o victorie.

  1. Probabil că mulți se întreabă ce înseamnă, mai exact, să te ocupi de partea de PR pentru filmele românești. Așadar, cum arată o zi din viața ta?

Partea bună e că nicio zi nu e la fel☺.  Încerc să îmi încep ziua cât mai slow cu putință, fără șocuri și cu cât mai puțin stres. Nu îmi iese întotdeauna. Mai întâi de toate îmi pun muzică, apoi răsfoiesc știrile online, Instagram-ul, Facebook-ul…

O zi din viața mea la începuturile unei campanii e complet diferită de ajunul premierei și total altceva față de momentul în care văd, descopăr un film sau momentul în care se așază în mine povestea și știu clar ce butoane voi apăsa. Nu există o rețetă clasică la fel cum nicio campanie nu seamănă cu alta. Îmi place să citesc tot felul de analize despre social media, trend-uri, să descopăr melodii faine sau să visez la vacanțe și road trip-uri în locuri noi. Cred că de asta îmi place foarte mult să merg pe jos prin București și să descopăr de fiecare dată câte o străduță cu cea mai frumoasă lumină sau cu fel și fel de case care mai de care mai specială. Practic, nu am program standard, 11-19, după care să mă ocup doar de mine și să am o viață normală. Adrenalina e cea care mă susține cu totul.

  1. Care a fost campania ta de comunicare preferată de până acum și de ce?

E foarte greu să fac un clasament. Mi-a plăcut mult cum ne-a ieșit campania de comunicare pentru „Poziția copilului”, ne-am amuzat copios și a fost foarte haioasă campania pentru „Tom Sawyer”,  rezultate foarte bune am obținut cu „Domnișoara Christina” și promovarea filmului de Halloween,  mi-a plăcut enorm cum a ieșit expoziția pentru lansarea filmului „Patimile Mariei” ca să nu mai vorbim despre prima campanie de endorsement din România pentru un film – „Pina”, primul film de artă 3D.

  1. Care este, de obicei, cea mai mare provocare din toată ecuația promovării unui film românesc?

Dacă ar fi doar o provocare, ar fi atât de simplu☺. Sau s-ar simplifica considerabil situația. Mai întâi de toate e bugetul de promovare care, din nefericire, nu e cel mai comod subiect atunci când vine vorba de film românesc și încerci să conturezi planul de bătaie. Dar știm prea bine că promovare cu bani știe/poate oricine, drept urmare niciun motiv de îngrijorare. Îmi plac provocările ☺.

  1. Pentru ce film străin ți-ar fi plăcut să te ocupi de campania de PR și ce anume ai fi făcut?

Se lansează atât de multe filme europene excelente de care se aude atât de puțin, trec neobservate, încât mă pun în pielea spectatorului care ajunge la multiplex și e nevoit să se ghideze după un poster sau cel mult un trailer urmărit pe telefon pe ultima sută de metri.  Dar, dacă ar fi să mă uit în urmă,  mi-ar fi plăcut enorm să mă ocup de campania „Nymphomaniac” al lui Lars von Trier. Ar fi fost uber provocatoare☺.

  1. Despre ce vei vorbi la Masterclass #6: Cum ajung filmele la public? La ce să ne așteptăm?

Am atât de multe povești, atât de diferite de la un film la altul, încât am senzația că putem vorbi 24 de ore despre maniera în care un film ajunge la public în general, la cel nișat în special,  sau la cel pe care îți dorești să îl câștigi de partea ta, încât aștept reacțiile și curiozitățile publicului.

_________________________

Masterclass-ul Student Hub cu Cătălin Anchidin va avea loc pe 25 martie la Point. Toate locurile sunt deja ocupate. Mai multe informații despre evenimentele Student Hub aici.

 

 

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.