#intothespotlight: Periodic, primul late night show romanesc

12 Mai 2017

Vă vom prezenta lunar seriale TV, web series, și brand-uri care susțin filmul românesc, printr-o serie de Q&A’s cu oamenii din spatele produsului, acei iubitori ai filmului, care aduc diversitate industriei cinematografice mioritice și au grijă ca ea să crească. Așadar, proaspăt scos și împachetat, primul #intothespotlight ne aduce povestea format-ului online Periodic, un web series după model Late Night Show american, marca Brrlog și deFilm, despre care puteți afla în detaliu de la Barna Nemethi, Dragoș Apetri și Răzvan Dumitru.

BARNA NEMETHI:

Un Late Night Show după model American, updatat în stil românesc, cu un C.A Rosetti animat pe post de gazdă. De unde a pornit ideea?
Cred ca show-ul a reunit mai multe idei pentru noi, și tocmai ăsta a fost motivul pentru care ne-am entuziasmat atât de tare. În primul rând îmi doresc de foarte mult timp să fac un show pe formatul Late Night-ului american. Mi se pare că Late Night-ul american e pentru televiziune cum e Noul Val Francez pentru film. Dar asta pentru că sunt eu înnebunit după el. Și mai mult decât un trecut, mi se pare un model foarte potrivit pentru a vorbi despre societatea noastră. Cred că avem foarte multe de spus despre societatea în care trăim, despre comunitățile din care facem parte. Și generația noastră trebuie să-și găsească vocea rapid, și nu doar în film, dar și in televiziune, radio, și toate celelalte formate din media. Pentru asta e nevoie de o emisiune care să nu se rezume la rating sau entertainment. Subiectele și interesele noastre trebuie încet încet să-și găsească locul și în discursul public.

De la idee și până la rezultatul final este un drum lung. Care sunt oamenii care v-au ajutat în etapa de creație a produsului final și cum au apărut în peisaj?
Trebuie să recunosc că proiectul a germinat mult în planurile noastre până am prins curaj să îl facem. Primul obstacol de trecut a fost strângerea unui buget, etapă care a și durat cel mai mult. După care, într-adevăr, am trecut la alcătuirea echipei extinse care să lucreze împreună cu deFilm la producția showului. Pe Gabi și pe Dragoș de la Playtime Post îi știam deja, erau our go to guys când venea vorba de montaj și post productie. Când ne-am întâlnit cu Vlad și Răzvan deja făcusem câteva teste de animație. Ei au înțeles instant ce căutăm și de atunci chimia a rămas perfectă. La fel a fost și cu Gabriel Sandu și Laura Ștefănuț, cei doi jurnaliști care ne-au ajutat să punem bazele de research pentru show, și care continuă demersul lor pe brrlog.com
Dar cred că peisajul a început cu adevărat să se creeze în momentul în care am dat drumul la primul episod. Am intrat direct într-un regim de lucru de un episod la două săptămâni și fiecare a început încet încet să-și găsească rolul. Toți am continuat să învățăm și să îmbunătățim modul de lucru de la un episod la altul, învățând mereu din greșeli.

Care este marele obiectiv al emisiunii, pe lângă cel de informare corectă?
Cred că înainte de accesul la o informare corectă e nevoie de o dorință de informare. Și cred că ăsta e marele obiectiv al proiectului și al emisiunii. E clar că un show de 30 de minute o dată la două săptămâni, poate chiar și o dată pe săptămână, nu poate suplini toată nevoia de informare. Dar poate stârni suficientă curiozitate, interes sau chiar și panică, încât omul să continue să citească sau să se intereseze de subiect. Lipsa educației și informației în țara noastră este unul dintre cele mai mari obstacole pe care le văd spre o societate și o țară mai prosperă.

Ultimul episod apărut, episodul cu numarul 6 – “Argumente greșite” a fost lansat acum 2 luni, în martie și uitându-mă la numărul de vizualizări al fiecărui episod, am observat o scădere. Ce planuri există de acum încolo pentru Periodic?
Pentru noi primul sezon de Periodic a fost din start gândit ca un fel de pilot. Un laborator în care să ne dăm exact seama cum se mănâncă un show ca ăsta. Am experimentat și am căutat să găsim vocea potrivită pentru a vorbi despre subiectele care ne interesează. Uneori am fost prea lungi sau prea pedanți, alteori am fost prea împrăștiați sau prea serioși.
Tocmai pentru că am vrut să vedem cum funcționează mai multe direcții, nici nu am promovat proiectul. Am vrut să vedem cum reacționează oamenii într-o creștere organică, naturală. Era normal să existe o scădere. Pe de altă parte, aceeași echipă a relatat și protestele pe Brrlog. Și chiar dacă emisiunea Periodic despre presă nu are decât câteva zeci de mii de view-uri, același content, făcut de aceeași oameni a ajuns pe EuroNews și are milioane de vizualizări pe Facebook. Am avut cel puțin două dintre viralurile de la proteste, pornind de la echipa de jurnaliști și de producție a show-ului. Din punctul nostru de vedere, primul sezon a fost un real succes. Acum încercăm să strângem fonduri pentru sezonul 2. Ca și data trecută, de îndată ce avem banii, dăm drumul la show.

 

DRAGOȘ APETRI:
Cât de diferit este acest proiect de restul la care ai mai lucrat?
Având în vedere că e prima oară când lucrăm pe un astfel de proiect, aș spune că e chiar foarte diferit. Noi ne ocupăm în principiu de film și publicitate iar o emisiune de tipul late-night show nu am mai construit niciodată. A fost destul de mișto să concepem împreună cu toți ceilalți un astfel de format și să găsim cele mai simple și directe drumuri spre rezultatul final, evident, folosindu-ne de exemple de-afară și adaptându-le spațiului autohton, cât am putut.

Cât de mult durează montajul unui episod și câtă libertate de decizie ai?
Sunt mai multe etape care fac parte din procesul de “montaj”. Editarea materialului filmat in studio (care ulterior pleacă spre animație), montajul interviurilor și reportajelor, integrarea materialului animat pe fundalul studioului Periodic, apoi montajul propriu-zis al emisiunii, care presupune prea multe lucruri pentru a putea fi enumerate aici. Așadar, cumulat, cred că dureaza in jur de 4-5 zile intr-un ritm destul de intens.
În ceea ce privește libertatea de decizie și de mișcare în material, nu cred că ne-am pus vreodată problema ei, și asta e un semn destul de bun. În tot timpul ăsta discutăm în redacție permanent de toate lucrurile care țin de aspectul emisiunii, de ritmul și de conținutul ei în procesul de montaj.

Ce consideri că aduce nou Periodic în România și de ce ar trebui să să-l vizionăm?
Mie îmi pare a fi o inițiativă foarte bună adusă mediului online românesc, un lucru pe care nu l-am mai vazut, ciudat poate la prima vedere, cu acel personaj animat pe post de talkshow host, dar totuși interesant și destul de ușor de urmărit. Iar lucrurile pe care le pune în discuție sunt cele care ne preocupă pe toți, care uneori ne dau bătăi de cap. Tocmai de aceea cred că e musai să fie puse pe masă, iar dacă asta duce la o dezbatere mai amplă cu atât mai bine. Aș spune că toată lumea are de câștigat.

 

RĂZVAN DUMITRU:
Animația este o ramură a industriei media nu foarte exploatată la noi. Cine a venit cu ideea de a-l face pe Rosetti animat?
Conceptul de show animat a venit din partea echipei Brrlog, iar pe noi ne-a încântat foarte mult ideea de a aduce la viață o personalitate istorică de asemenea calibru, și de a îi da o față contemporană.
Probabil că din acest motiv character design-ul pentru acest proiect a venit foarte natural, și nu a fost nevoie decât de câteva schițe pentru a ajunge la varianta pe care o vedeți animată în episoade.

Bănuiesc că primul episod a fost și cel mai dificil – primele schițe, decizii, stilistică abordată. Care sunt etapele prin care treceți voi, animatorii, cu fiecare episod și de cât timp aveți nevoie pentru a ajunge la produsul final?
Da, primul episod a fost cel mai dificil din toate punctele de vedere, dar motivul principal a fost că nu știam exact dacă o să ne încadrăm în timpul discutat inițial, cel de o săptămână.
Primele etape au fost ceva mai complexe pentru că am stabilit design-ul personajului și direcțiile generale de animație. Odată ce am stabilit design-ul personajului am trecut la animarea acestuia pe baza unui “puppet rigging” (o tehnică de animație 2D) și o interfață pentru expresiile faciale. Toate aceste procese s-au concretizat în niște fișiere nucleu și au devenit punctul de plecare pentru fiecare episod.
După ce animația e gata și feedback-ul de la celelalte departamente e ok, trecem la partea de rendering, proces prin care obținem o primă variantă neșlefuită a episodului și pe care o trimitem către post producție.
Dacă pentru primul episod procesul de producție a durat ceva mai mult, două săptămâni, acum am reușit să scădem timpul la aproximativ cinci zile.

Care sînt cele mai dificile aspecte ale acestei producții, din punct de vedere al animației?
“Lip sync-ul” clar! 🙂 Adică procesul de sincronizare a expresiilor faciale pe baza înregistrării. Este procesul care durează cel mai mult și în același timp este și cel mai plictisitor.

Există libertate de creație sau aveți intrucțiuni clare?
Am avut foarte multă libertate de creație, multe animații speciale propuse de noi au ajuns să fie în episodul final.
De obicei noi venim cu niște idei sau schițe de animații, le notăm în niște notebook-uri negre și discutam cu toată echipa despre ce idei a avut fiecare. Se aleg câteva idei realistice (din punct de vedere al duratei de producție) și începe producția.
Procesul este foarte amuzant!

Ce înseamnă Periodic pentru cariera voastră de animatori?
Fiind prima animație de acest fel din România, aș spune că e ne-a ajutat foarte mult. Pe lângă faptul că am intrat pe o piața foarte nouă din care am început deja să adunăm experiență, ne-am structurat mai bine studioul de animație și suntem pregătiți pentru proiecte la o scară mare.

Periodic este o producție marca deFilm si Brrlog. Pentru toate episoadele din Periodic, vă rugam să accesați următorul link

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.