#filmedeweekend: Recomandari pentru 5-7 mai

5 Mai 2017

Ca să mai prelungim puțin mini-vacanța de 1 mai cu încă un weekend de ieșiri și leneveală, vă prezentăm premierele săptămânii în cinematografele românești, urmate de câteva recomandări de filme (și un serial nou) de văzut pe ecran mai mic, din confortul propriei locuințe.

Ce putem vedea în premieră în cinematografele bucureștene în acest weekend:

 1. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (r. James Gunn/acțiune, SF) va avea premiera în România vineri, pe 5 mai 2017. Filmul vine în continuarea primei părți și toată acțiunea se desfășoară cu Awesome Mixtape #2 pe fundal. La două luni după evenimentele din primul film, Gardienii Galaxiei călătoresc prin Cosmos și luptă să țină unită noua familie formată, în timp ce-l ajută pe Peter Quill să afle mai multe despre părinții lui.

Așa cum v-am obișnuit, iată și cinci fun facts despre film:

 • Chris Pratt, actorul care îl joacă pe Peter Quill, a afirmat că scenariul filmului l-a ajutat să accepte moartea tatălui său.
 • James Gunn, regizorul filmului, a menționat într-un interviu că majoritatea întrebărilor care au rămas fără răspuns în primul film, își vor găsi rezolvarea în cea de-a doua parte a seriei.
 • Russell Bobbitt, cel care s-a ocupat de recuzita filmului, a întâmpinat dificultăți în găsirea aceluiași tip de casetofoane și căști Sony pe care le-au folosit și în primul film, deoarece toate peste care au dat erau rupte. Bobbitt i-a contactat pe cei de la Sony, dar aceștia nu mai aveau niciunele disponibile pentru filmare, așa că a fost nevoit să creeze câte șase seturi de casetofoane și căști de la zero.
 • Având în vedere că Groot comunică exclusiv prin replica “I am Groot”, rostită cu diferite inflexiuni ale vocii, James Gunn a creat o “Versiune Groot” a scenariului pentru el și Vin Diesel (vocea lui baby Groot), ce conținea traducerile replicilor în engleză.
 • Posterul de teaser al filmului este o parodie la coperta albumului Rocket to Russia, a trupei Ramones.

Filmul este 3D și poate fi văzut începând cu 5 mai la Grand Cinema & More Băneasa, Cine Globe Titan, Movieplex Cinema Plaza și Happy Cinema Liberty Mall. Programul și bilete se pot găsi aici, sau pe site-ul fiecărui cinematograf.

 1. Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu/documentar) intră, după o îndelungă așteptare, în cinematografele din București începând cu 6 mai. Intrigat de faptul că în schimbul a 100 RON a primit o tonă de varză, regizorul Șerban Georgescu hotărăște să petreacă un an în satul Lungulețu, unde, anual, o mie de agricultori așteaptă să își vândă cele peste 100.000 de tone de varză în piața locală. În documentarul de 52 de minute, regizorul lucrează pământul cot la cot cu sătenii și prezintă o satiră a realităților curente din agricultura europeană, în stilul caracteristic românesc: haz de necaz. Filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2017, în secțiunea “documentar” și a câștigat premiul Uniunii Cineaștilor de anul acesta pentru Film documentar de lung și scurt metraj.

Filmul poate fi văzut pe 6 mai, la Cinemateca Eforie, de la ora 20:00, în prezența regizorului Șerban Georgescu și a echipei. Mai multe detalii despre eveniment: aici.

 1. Hajnali láz / Fever at Dawn / Febră în zori (r. Péter Gárdos/dramă) va fi proiectat în cadrul Festivalului Filmului European, despre care v-am vorbit într-un articol anterior. Festivalul are loc anual, în mai multe orașe din țară, printre care și București (între 4 și 11 mai), și aduce opere cinematografice europene în fața publicului din România. Filmul urmărește povestea lui Miklós, un tânăr maghiar de 25 de ani, internat într-un spital suedez după ce a fost eliberat dintr-un lagăr de concentrare. Doctorii îl informează că suferă de o boală severă și că mai are șase luni de trăit. Tânărul refuză să se dea bătut și trimite scrisori către 117 fete unguroaice, tratate în Suedia, pentru a-și găsi o viitoare soție cu care să înceapă o viață nouă. Una dintre fete, Lili, este impresionată de mesajul lui.

Fun fact:

 • Filmul recomandat de noi a fost inspirat de corespondența dusă în tinerețe de către părinții regizorului. „Când tatăl meu a murit, mama mi-a înmânat două teancuri de scrisori legate cu o panglică albastră și cu una roșie.” După 17 ani, Péter Gárdos a transformat aceste scrisori într-o carte, care este și primul său roman, și ulterior într-un film de lungmetraj.

Filmul poate fi văzut în cadrul FFE pe 6 mai, la Cinema Elvira Popescu, de la 16:00. Biletele se găsesc pe Eventbook, aici.

Bonus:

 1. The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil/ Dincolo de zona de confort: Marina Abramovic în Brazilia (r. Marco de Fiol/biografic) urmărește călătoria mistică a celebrei artiste prin Brazilia, în căutarea vindecării spirituale și a inspirației. Deși a călătorit des în Brazilia încă de la finalul anilor 1980, Marina Abramovic va merge și mai departe de atât în acest film: vizitează locuri încărcate spiritual, ia parte la ritualuri sacre și caută punctul de întâlnire între spiritualitate și artă. O combinație de road movie și thriller spiritual, filmul propune o abordare inedită a procesului creativ. Avanpremiera filmului a avut loc pe 29 aprilie, la Cinema Elvira Popescu și a fost organizată de Cine Europa, în parteneriat cu Institutul Francez și BIEFF (Bucharest International Experimental Film Festival). Filmul a mai rulat și marți, 2 mai și a fost urmat de o dezbatere cu Ileana Bârsan (critic de film) și Cosmin Manolescu (coregraf și performer).

Filmul mai poate fi văzut pe 5 mai (în premieră oficială), apoi pe 6 și 7 mai, la Happy Cinema Liberty Mall. Detalii despre program și bilete, aici.

 

Pentru acasă, vă recomandăm trei filme și, ca bonus, un serial nou-nouț:

 1. Ilegitim (r. Adrian Sitaru/dramă) spune povestea a doi frați, jucați de Alina Grigore și Robi Urs, și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Dacă vreți să aflați mai multe despre film și despre experiențele echipei, cu bune și cu rele, dincolo de camera de filmat, puteți citi interviul cu Anamaria Antoci pentru ADFR, cu care am inaugurat rubrica #behindthescreen.

Filmul va fi difuzat la TV duminică, 7 mai, pe HBO 3 și HBO 3 HD, începând cu 22:50.

 1. Pete’s Dragon / Pete și Dragonul (r. David Lowery/aventură, familie) este recomandarea noastră de văzut împreună cu toată familia, de la mic la mare, într-o zi liniștită de duminică. Filmul este al doilea lungmetraj al lui David Lowery și urmărește aventurile lui Pete, un băiețel orfan, și ale lui Elliot, cel mai bun prieten al său care se-ntâmplă să fie chiar un dragon.

Iată și cele mai interesante trei fun facts despre film, în caz că povestea în sine nu v-a convins îndeajuns:

 • Regizorul David Lowery a explicat într-un articol că Elliot este un dragon cu blană deoarece și-a dorit să fie „genul de dragon pe care ai vrea să-l îmbrățișezi”, mai degrabă decât un dragon ca cei din Game of Thrones, pe care îi descrie ca fiind “cool, dar solzoși și reci”.
 • Acțiunea filmului se petrece în 1977 și 1983.
 • David Lowery descrie pelicula ca fiind mai degrabă o „reinventare” a poveștii, și nu un remake al filmului din 1977.

Filmul va fi difuzat pe HBO și HBO HD duminică, 7 mai, de la ora 20:00.

 1. Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu/dramă). Așa cum v-am obișnuit, nu există #filmedeweekend fără o recomandare de pe De data aceasta vă încurajăm să vedeți filmul ales pentru a reprezenta România la cea de-a 87-a ediție a Premiilor Oscar (2015), la categoria Cel mai bun film străin. Producția a mai câștigat și premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Internațional de film de la Varșovia, iar Victor Rebengiuc a primit, în 2014, trofeul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal (lungmetraj ficțiune). Filmul abordează într-un mod delicat și tandru subiectul reconcilierii familiale, iar acțiunea se învârte în jurul bătrânului Costache Moldu, care și-a pierdut soția, casa și averea de-o viață, în urma unei inundații. Întoarcerea neașteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de o soție și un băiat, îi va pune pe amândoi în situația în care trebuie să reînvețe să comunice și să redevină o familie.

Filmul poate fi văzut online, pe Cinepub, aici.

Bonus:

 1. Genius: Einstein (creat de Fox 21 Television Studios și National Geographic/biografic). Seria-eveniment global în zece părți este primul serial bazat pe scenariu al National Geographic și dezvăluie cum Albert a devenit Einstein, explorând realizările sale profesionale extraordinare, dar și relațiile personale volatile și complexe. Distribuția îi include pe Geoffrey Rush, Johnny Flynn și Emily Watson. Serialul, filmat în Praga, se bazează pe cartea lui Walter Isaacson, Einstein: His Life and Universe și pătrunde adânc în viața omului Einstein examinându-i stările oscilante, de la exaltare și până la cruzime, începând cu anii săi de adolescență.

În luna aprilie, serialul a avut premiera în 171 de țări și 45 de limbi, ajungând și în România pe 30 aprilie, la National Geographic. În fiecare marți apar episoade noi.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.