#filmedeweekend – Recomandari pentru 30 iunie si 1-2 iulie

29 Iunie 2017

În acest sfârșit de săptămână putem vedea în cinematografele din București două animații, dintre care una dintre ele în avanpremieră și nelipsitele filme de festival, căci BIFF (Bucharest International Film Festival) a început miercuri, pe 28 iunie. Însă nici oferta de filme de văzut acasă, la TV sau online, nu este mai prejos.

Iată care sunt recomandările noastre în caz că vreți să vă răcoriți weekend­-ul acesta într-o sală de cinematograf:

 1. Despicable me 3/ Sunt un mic ticălos 3 (r. Kyle Balda, Pierre Coffin, Eric Guillon; animație). Minionii se întorc pentru a continua aventurile lui Gru, Lucy și a adorabilelor lor fiice Margo, Edith și Agnes. În timp ce Gru îl confruntă pe Balthazar, noul său inamic, acesta intră într-o rivalitate fraternă din cauza apariției bruște a fratelui său geamăn pierdut, Dru.

Trei fun facts despre al treilea film din seria Dispicable Me:

 • Steve Carell a declarat că Despicable Me 3 s-ar putea să fie ultimul film în care este vocea lui Gru.
 • Actrița care i-a dat vocea lui Agnes în primele două părți ale seriei, Elsie Fisher, a fost înlocuită de data aceasta cu Nev Scharrel deoarece prima devenise prea bătrână pentru acest rol.
 • Aceasta este prima oară când Trey Parker are un rol într-un film pentru copii.

Filmul are premiera în România vineri, pe 30 iunie și poate fi văzut pe tot parcursul acestui weekend în Grand Cinema & More Băneasa, Movieplex Cinema Plaza Romania, Cine Globe Titan și Happy Cinema Liberty Mall.

 1. Sing/ Hai să cântăm! (r. Christophe Lourdelet, Garth Jennings; animație). Deși a avut premiera în România în decembrie, filmul încă mai poate fi văzut în cinematografele din București și îl recomandăm pentru o doză zdravănă de bună-dispoziție. Plasată într-o lume similară cu a noastră, dar populată de animale, Sing îl are în centru pe Buster Moon (Matthew McConaughey), un koala stilat, aflat la conducerea unui teatru ale cărui zile glorioase au cam trecut. Confruntat cu distrugerea ambiţiei sale de-o viaţă, el realizează că mai are o singură şansă de a readuce teatrul la viață – punerea în scenă a celei mai grozave competiţii muzicale din câte au fost vreodată. Filmul a avut patru nominalizări la Globul de Aur în 2017.

Ne-a fost greu să alegem, dar am selectat pentru voi cele mai interesante cinci fun facts:

 • În film se regăsesc 85 de hit-uri din 1940 și până în 2016.
 • Filmul îi este dedicat lui Igor Khait, un producător de animație care a murit de cancer pancreatic în timp ce filmul era realizat.
 • Din distribuția filmului fac parte trei câștigători ai premiului Oscar: Jennifer Hudson, Matthew McConaughey și Reese Witherspoon și trei actori nominalizați la Oscar: John C. Reilly, Seth MacFarlane și ‘Wes Anderson.’
 • În film se pot auzi trei melodii ai căror interpreți au murit de-a lungul anului 2016: “Wake Me Up Before You Go-Go” (George Michael), “Hallelujah” (Leonard Cohen) și “Under Pressure” (David Bowie and Queen).
 • Scena de început în care Buster Moon povestește stând la birou este un omagiu adus scenei care deschide filmul Jerry Maguire (1996) când Leigh Steinberg stă, de asemenea, la biroul său.

Filmul poate fi văzut vineri și sâmbătă la MV Cinema, la 17:40.

 1. On the beach at night alone/ Bamui haebyun-eoseo honja (r. Sang-soo Hong; dramă) rulează în cadrul BIFF (Bucharest International Film Festival) în acest weekend. Ediția din 2017 a festivalului are Focus Coreea și este gazda a două proiecții de filme sud-coreene, în premieră în țara noastră. Filmul vrea să surprindă și să genereze dileme interioare. Acțiunea se rotește în jurul unei actrițe care se plimbă printr-un oraș de pe malul mării, analizându-și relația cu un bărbat căsătorit.

Filmul poate fi văzut sâmbătă, 1 iulie, la ora 14:00, la Cinema Elvire Popesco și duminică, 2 iulie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Mai multe detalii despre programul festivalului găsiți aici.

Tot de la BIFF vă recomandăm proiecția filmului Ana, mon amour (găsiți pe site-ul nostru și un interviu cu Diana Cavaliotti despre rolul ei din film) de vineri, 30 iunie, ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului și, de asemenea, calupurile de scurtmetraje românești de sâmbătă, ora 19:30 și în reluare duminică, la 15:30, tot la Cinema Muzeul Țăranului.

Vă recomandăm, așa cum v-am obișnuit, și trei filme de văzut acasă:

 1. Facem o incursiune în trecut și revenim în 2008 cu Cea mai fericită fată din lume (r. Radu Jude; dramă). Acesta este filmul de debut în lungmetraj al lui Radu Jude, care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați regizori români, atât în țară cât și în străinătate. Pornit de la o poveste reală, din anii de început de carieră ai regizorului, filmul s-a transformat într-un lungmetraj cu recunoaștere internațională. Avându-i pe ecran pe câțiva dintre actorii îndrăgiți ai filmului românesc (Vasile Muraru, Șerban Pavlu), filmul se bucură și de interpretarea excepțională a Andreei Boșneag, o adolescentă aflată pentru prima dată pe platourile de filmare.

Filmul poate fi vizionat pe platforma online Cinepub, aici.

 1. Carol (r. Todd Haynes; dramă) este plasat în New York-ul anilor 1950, unde Therese Belivet (Rooney Mara) lucrează într-un magazin de jucării, visând la o viață diferită, când o întâlnește pe Carol Aird (Cate Blanchett), o femeie seducătoare, mult mai matură, prinsă într-un mariaj în destrămare. O scânteie se aprinde între cele două femei, iar legătura dintre ele devine din ce în ce mai puternică. În 2015, Rooney Mara a primit premiul pentru Cea mai bună actriță la Cannes pentru rolul său din Filmul a mai avut șase nominalizări la Oscar, cinci nominalizări la Globul de Aur și treisprezece nominalizări BAFTA în anul 2016.

Iată și șase fun facts despre film:

 • Carol a fost filmat pe peliculă de 16mm pentru a se semăna ca aspect cu filmului fotografic folosit la finalul anilor ’40 și începutul anilor ’50.
 • Rooney Mara este fan Cate Blanchett încă de când avea 13 ani și a descris experiența de a lucra cu aceasta ca fiind „mai mult decât un vis devenit realitate”.
 • Haina clasică de blană pe care Cate Blanchett o poartă în film a fost creată din mai multe bucăți de haine de blană vintage, cusute. Sandy Powell, cea care s-a ocupat de costume, a destăinuit faptul că haina „se destrăma cu fiecare zi și fiecare scenă filmată.”
 • Rooney Mara și Cate Blanchett au purtat peruci pe durata filmărilor.
 • În urma celui mai mare studiu din 2016 realizat de British Film Institute, Carol a fost votat drept cel mai bun film LGBT din toate timpurile.
 • Carol a fost cel mai nominalizat film  la Globurile de aur în 2015.

Filmul se difuzează la TV sâmbătă, 1 iulie, pe HBO și HBO HD la 16:25.

 1. Două lozuri (r. Paul Negoescu; comedie) îi are ca protagoniști pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol și spune povestea unor oameni disperați care recurg la soluția clasică atunci când avem nevoie de bani repede și simplu și joacă la loto. La scurt timp după, biletul câștigător le este furat.

Filmul poate fi văzut pe HBO 3 și HBO 3 HD sâmbătă, 1 iulie, la 16:35.

În caz că vreți să vedeți detalii și imagini despre cel mai nou lungmetraj regizat de Paul Negoescu, Never Let It Go, ce va fi lansat în vara anului viitor, puteți citi acest interviu #behindthescreen cu regizorul.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.