#filmedeweekend: Recomandari pentru 26-28 mai

26 Mai 2017

Deși vremea schimbătoare nu ne îndeamnă să ieșim prea mult din casă, sigur sunt printre voi iubitori de film care vor să-și petreacă weekend-ul în sălile de cinematograf, mai ales că ne așteaptă un sfârșit de săptămână cu două filme în premieră, un festival și alte producții noi. Iar dacă vreți să rămâneți în casă, oferta este la fel de variată.

Ce putem vedea în premieră în cinematografele din București în acest sfârșit ploios de săptămână:

1. Pirații din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar/ Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg; aventură) este a cincea parte a seriei ce îl are în mijlocul acțiunii pe același Jack Sparrow, la fel de pasionat de rom și la fel de dornic să se reîntoarcă la bordul navei sale, Black Pearl. De această dată, căpitanul trebuie să găsească tridentul lui Poseidon.

Așa cum v-am obișnuit, ne-am băgat nasurile în „secretele” de pe platourile de filmare și am selectat pentru voi cele mai interesante cinci fun facts:

 • Acesta este primul film din serie care nu este filmat în Caraibe, ci în Queesland, Australia, cu un buget de peste 350 milioane de dolari.
 • Având o durată de două ore și nouă minute, acesta este cel mai scurt film din toată franciza „Pirații din Caraibe”.
 • Producția din 2017 apare cu șase ani după predecesorul său, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides/ Pirații din Caraibe: Pe ape și mai tulburi, apărut în 2011, ambele fiind filmate digital și nu pe peliculă de 35mm, ca cele anterioare.
 • Tatăl lui Jack Sparrow a fost jucat de un Rolling Stone (Keith Richards), iar în acest film unchiul său este jucat de unul dintre The Beatles (Paul McCartney).
 • Pentru a preveni ca fanii să interfereze cu filmările, echipa folosea „Herschel” drept numele producției.

Filmul va avea premiera în București vineri, pe 26 mai, la Grand Cinema & More Băneasa, Movieplex Plaza, Cine Globe Titan și Happy Cinema Liberty Mall. Detalii despre program și bilete, aici. 

2. Cealaltă parte a speranței/ The other side of hope (r. Aki Kaurismäki; comedie, dramă) intră în cinematografele din București după ce Kaurismäki a obținut Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Berlinale 2017. Filmul prezintă povestea lui Khaled, un tânăr emigrant sirian din Aleppo, orașul asediat, care caută refugiu pe străzile din Helsinki. Wikström este un fost agent de vânzări care renunță la job și devine jucător de poker și cârciumar în același oraș. La jumătatea filmului, destinele celor doi bărbați se intersectează. Lungmetrajul este adus în România de Independeța Film.

În caz că nu sunteți familiari cu numele lui Aki Kaurismäki, iată câteva informații și fun facts despre el:

 • În limba finlandeză, numele său înseamnă „dealul cerbului”.
 • Până să ajungă un nume în industria filmului, el a fost poștaș, a spălat vase pentru un restaurant și a activat pe post de critic de film.
 • La un moment dat, a înființat (împreună cu fratele său, Mika) o casă de producție și distribuție numită Villealfa. Cei doi sunt responsabili pentru o mare parte din producțiile finlandeze încă din anii ‘80.

Legat de cea mai nouă comedie a sa, regizorul declară că: „Prin acest film încerc să fac tot ce pot eu mai bine pentru a sfărâma modul european de a vedea refugiații fie ca victime pe care le compătimim, fie ca pe imigranții aroganți din punct de vedere economic, care ne invadează societatea pur și simplu pentru a ne fura locul de muncă, soția, casa ori mașina”.

Filmul va avea premiera în București tot vineri, pe 26 mai, la Grand Cinema & More Băneasa și Happy Cinema Liberty Mall. Detalii despre program și bilete, aici.

3. Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki/ The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (r. Juho Kuosmanen; biografic) spune povestea adevărată a lui Olli Mäki, celebrul pugilist finlandez. În vara lui 1962, el concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană, ocazie ce se ivește doar o dată în viață. Totul, din Finlanda rurală până la luminile Helsinki-ului, îi prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija. În 2016, regizorul a fost premiat cu Un Certain Regard la Cannes și cu Descoperirea europeană a anului la Premiile Academiei Europene de Film.

Fun facts: 

 • Producția este filmată pe peliculă de 16mm, alb-negru. Lipsa culorii reușește să „ascundă” detaliile moderne ale anului 2016 și să dea locurilor un aspect vintage, potrivit perioadei de timp în care se desfășoară acțiunea.
 • La finalul filmului, Olli și Raija au o plimbare către port, unde întâlnesc un cuplu de bătrâni. Cuplul sunt chiar Olli și Raija Mäki cei reali, care au trăit povestea adevărată a filmului.

Filmul a avut premiera în București pe 19 mai, dar încă mai poate fi văzut duminică, 28 mai, la 20:15, la Cinema Muzeul Țăranului. 

Tot în acest weekend, de vineri și până duminică, are loc Super, festivalul de filme făcute de adolescenți, ajuns la ediția a V-a. Armata de regizori adolescenți intră în sala de cinema de la Elvira Popescu și vă așteaptă acolo cu filme în competiția națională și internațională! Mai multe informații despre festival și program puteți găsi aici.

Pentru acasă, vă recomandăm:

1. Periferic (r. Bogdan George Apetri; dramă) este cel mai nou film lansat pe platforma online a prietenilor noștri de la Cinepub și o are în centrul acțiunii pe actrița Ana Ularu, într-un rol din 2010. Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda plănuiește să fugă din țară și să înceapă o viață nouă. Până la sfârșitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit și, mai ales, copilul lăsat în urmă.

Filmul poate fi văzut pe Cinepub, chiar aici.

2. Brooklyn (r. John Crowley; romantic), este un film de dragoste ce urmărește povestea unei fete irlandeze (Saoirse Ronan) care își caută norocul în New York-ul anilor ’50. Printre alte întâmplări, se căsătorește în secret cu un instalator (Domhnall Gleeson) pe care îl întâlnește la dansul de vineri seara. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar 2016 pentru Cel mai bun film, Cea mai bună actriță în rol principal și Cel mai bun scenariu adaptat. La Premiile BAFTA 2016, producția a plecat cu trofeul Alexander Korda pentru cel mai bun film britanic.

 Fun facts:

 • Scenele care au loc în Brooklyn sunt filmate în Montreal de fapt, din motive de buget și imposibilitatea de a transforma Brooklyn-ul din 2015 în Brooklyn-ul din anii ‘50.
 • Sairose Ronan, actrița care joacă rolul principal, își făcea manichiura într-un salon din Dublin în momentul în care a aflat că a fost nominalizată la Globul de Aur pentru prestația din film. De fericire, aceasta a cumpărat șampanie pentru toată lumea care se afla în salon.
 • Actrița Saoirse Ronan a primit 51 de nominalizări la diferite premii pentru prestația din film.

Filmul se difuzează la TV vineri, 26 mai, la 18:40 și sâmbătă, 27 mai, la 11:25, pe HBO 2 și HBO 2 HD.

3. Nunta Mută (r. Horațiu Mălăele; comedie, dramă) este debutul lui Horațiu Mălăele ca regizor de film, în 2008. O poveste despre cât de absurdă poate fi istoria și cum destine individuale pot fi distruse de cecitatea colectivă, despre cum cea mai plină de viață comedie poate degenera în tragedie. O echipă de jurnaliști merge într-un oras izolat să filmeze un reportaj despre fenomenele paranormale. Satul e populat doar de femei în vârstă. Primarul le povestește întâmplarea care a avut loc în primăvara lui 1953 când Mara ( Meda Andreea Victor) și Iancu (Alexandru Potocean) au decis să se căsătorească. Nunta a fost planificată pe 5 martie. În mijlocul ceremoniei, moartea lui Stalin se anunță.

Nunta Mută este bazat pe o întâmplare adevărată, petrecută într-un sat românesc, în anul 1953, al cărei punct central e o nuntă cu urmări tragice.

Filmul va fi difuzat pe Antena Stars duminică, 28 mai, la 19:55 și pe TV SudEst la 20:00.

Tot de acasă vă recomandăm să urmăriți noul sezon din Twin Peaks, apărut, așa cum ne-a fost promis în 1992, după 25 de ani. Povestea continuă cu încă 18 episoade în care se întâmplă lucruri mai magice, mai ciudate și nostalgice decât la început.

De asemenea, American Gods este un serial nou-nouț, adaptat după un roman de Neil Gaiman. Abia ieșit din închisoare, Shadow este un personaj care-și dorește doar să-și trăiască liniștit viața alături de soția sa. Asta până când află că aceasta a fost omorâtă într-un accident. Shadow urmează să-l cunoască pe Wednesday și de atunci viața lui ia o întorsătură supranaturală în urma căreia nimic nu va mai fi la fel.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.