#filmedeweekend: Recomandări pentru 17-19 martie

17 Martie 2017

Deși se anunță vreme frumoasă pe weekend și parcurile vor fi pline, suntem convinși că există printre voi iubitori de filme care își vor petrece câteva ore în sala de cinema, savurând un film de mult așteptat cu o pungă mare de popcorn – sau nachos, după gustul meu. Ne-am gândit ca vouă, cinema goers să vă propunem niște filme bune de vizionat weekend-ul ăsta în cinematografele din București, dar și acasă.

Ne așteaptă filme în premieră, filme premiate la Oscarurile de anul acesta, și pentru că premiile Gopo vin cu pas grăbit, am introdus printre recomandările noastre și două dintre producțiile nominalizate la ediția de anul acesta:

1.  Beauty and the Beast 3D (r: Bill Condon / fantasy, musical) unul dintre cele mai așteptate filme din 2017 intră de vineri (17.03) în cinematografele din București.

Adaptarea live action marca Disney a poveștii clasice de animație din “Frumoasa și Bestia” îi are în rolurile principale pe Emma Watson și Dan Stevens. Tema poveștii – aceea că frumusețea adevărată vine din interior – este la fel de relevantă și în zilele noastre iar Emma Watson reușește sa redea cu grație și naturalețe personajul Belle, un personaj feminin puternic, ce se abate de la tiparele poveștilor de animație de dinainte de anii 90’, considerate ca fiind pasive şi uni-dimensionale. Belle reușește să iasă din acest tipar: ea este interesată de literatură, are propriile opinii şi nu este uşor de intimidate, devenind rapid un model de urmat pentru fete şi prima eroină feministă dintr-o animaţie.

Avem și niște fun facts, pentru cei care nu au fost convinși încă de trailer și de promovarea intensă a celor de la Disney:

– Aproximativ 1.500 de trandafiri roșii au fost crescuți sau cumpărați în timpul producției și folosiți, mai apoi, pentru decor sau cercetare și 8.700 de lumânări au fost folosite ca decor pe platourile de filmare.

– În primele 24 de ore de la lansare, trailer-ul filmului a fost vizualizat de 91.8 milioane de ori, număr ce a depășit orice record întâlnit până atunci într-un timp atât de scurt, incluzând teaserele pentru alte filme distribuite de Disney cum ar fi Star Wars: The Force Awakens și Captain America: Civil War.

– Designerii angajați s-au ambiţionat să creeze costume într-un mod etic şi sustenabil. Materialele organice au fost alese de la furnizori care îşi plătesc echitabil angajaţii şi care sunt atenţi cu mediul înconjurător. Lucrând în colaborare cu Eco Age şi Green Carpet Challenge, departamentul de costume a folosit coloranţi naturali, eliminând cu atenţie apa reziduală.

Filmul poate fi văzut la Grand Cinema & More (Băneasa Shopping City), Movieplex Cinema (Plaza România), Happy Cinema (Liberty Mall) și Cine Globe Titan (Auchan Titan). Programul complet pentru acest weekend și bilete pot fi găsite aici.

2.  Moonlight / În lumina lunii (r. Barry Jenkins / dramă)

Câștigătorul premiilor Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar și cel mai bun scenariu adaptat a intrat în cinematografele din România pe 10 martie.

Lungmetrajul urmărește viața unui tânăr american de culoare, din copilărie și până la maturitate, în timp ce se străduiește să-și găsească locul în lume. Povestea atemporală despre legături umane și descoperirea de sine conturează un portret dinamic al vieții contemporane afro-americane și o intensă meditație personală și poetică asupra identității, familiei, prieteniei și dragostei.

Două Fun Facts:

– Într-un interviu, regizorul Barry Jenkins a povestit că cei trei actori ce joacă rolul lui Chiron nu s-au cunoscut niciodată în timpul filmărilor. S-a dorit ca fiecare dintre ei să-și construiască propria versiune a personajului, fără a fi influențați de celelalte portretizări. Aceeași “tehnică” a fost folosită și pentru actorii ce joacă rolul lui Kevin.

– În urma nominalizării sale la Oscar, Barry Jenkins a devenit a patra persoană de culoare nominalizată pentru Cel mai bun regizor, iar Moonlight este primul film LGBT și primul film ce are în distribuție numai persoane de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun fim.

Filmul va putea fi vizionat în acest weekend la Grand Cinema & More (Băneasa Shopping City), Cine Globe Titan (Auchan Titan), Happy Cinema (Liberty Mall) și Movieplex Cinema (Plaza). Informații despre programul complet și bilete pot fi găsite aici.

3. Mlaștina (r: Alberto Rodríguez / thriller) va rula la Cinema Elvira Popescu duminică, 19 martie, ora 11:30.

În perioada 8-19 martie cele cinci producții nominalizate la categoria “Cel mai bun film European” a celei de-a XI-a ediții a Premiilor Gopo au putut fi vizionate la Cinema Elvira Popescu și Cinema Muzeul Țăranului în București. Lungmetrajele europene Toni Erdmann (r. Maren Ade), Mlaștina/La Isla Minima (r. Alberto Rodríguez), Despre oameni și oi/Rams (r. Grimur Hákonarson), Fiul lui Saul / Son of Saul (r. László Nemes) și Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (r. Roy Andersson) au putut fi vizionate de către votanți și de către publicul bucureștean înainte de festivitatea de premiere ce va avea loc săptămâna viitoare, pe 21 martie, la Teatrul Național București.

Pentru că 11:30 ar putea fi o oră cam nepotrivită duminica, pentru cei ce petrec cu o seară înainte, vă mai propunem o variantă: documentarul Plante Sălbatice/ Wild Plants (r: Nicolas Humbert) din cadrul Festivalului de film documentar și drepturile omului One World Romania, care se va proiecta tot duminică, în prezența regizorului și a editorului, la Cinema Elvire Popesco de la ora 18:30. Printr-un colaj de portrete, filmul schiţează contururile unei noi mişcări sociale, un nou tip de activism discret în care plantele sunt un fel de camarazi de arme. Aceşti fermieri revoluţionari încearcă să creeze schimbarea de pe poziţii de nişă. Produsul efortului lor este o micro-revoluţie care are în centru planeta Pământ, ca resursă fundamentală pentru viaţă.

Biletele pentru proiecțiile din cadrul festivalului pot fi cumpărate de la casa de bilete a fiecărui cinematograf sau online, de pe site-ul Eventbook.

Pentru cei mai leneși care nu-și doresc să-și petreacă weekend-ul la cinematograf și serile pe canapea sună mai bine, avem două recomandări de filme de văzut acasă:

1. Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete / dramă)

În februarie, prietenii noștri de la Cinepub au aniversat doi ani cu premiera online a filmului “Undeva în Palilula”. În cei doi ani de la înființare, Cinepub a devenit cea mai mare colecție online de filme românești, cu 161 de titluri și aproape 3 milioane de vizualizări.

Lungmetrajul în regia lui Silviu Purcărete este prima noastră recomandare pentru un weekend acasă și spune povestea lui Serafim, un doctor tânăr repartizat pe neașteptate la spitalul din Palilula, un orășel fantomă, pierdut de pe harta țării, unde trăiește ”o comunitate mică de caraghioşi, de leneşi, de curve, de derbedei cu inimă de înger care trăieşte sub soare într-o dulce inconştienţă inocentă”. Serafim se va adapta treptat în această lume de beție, ospăț și orgie și va ajunge să se simtă ca acasă printre noii săi prieteni.

Filmul poate fi vizionat pe site-ul Cinepub, aici.

2. Două lozuri (r: Paul Negoescu; comedie)

Vă recomandăm și premiera săptămânii Cinepub, comedia Două Lozuri, nominalizată la Premiile Gopo în 5 categorii: Cel mai bun film / Cel mai bun scenario / Cea mai bună muzică originală / Cele mai bune costume / Cel mai bun machiaj și coafura. Scenariul este inspirat din nuvela lui I.L Caragiale “Două loturi” și este un proiect independent low-budget, cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță în dublu rol: de actori și producători. Filmul lui Negoescu prezintă evenimentele prin care trec Dinel, Sile și Pompiliu, trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie, după ce realizează că au pierdut biletul câștigător la LOTO. În 2016, Două Lozuri a fost al doilea cel mai de succes film la box office-ul românesc.

Filmul poate fi vizionat pe site-ul Cinepub, aici.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.