#filmedeweekend: Recomandări pentru 15-16 aprilie

14 Aprilie 2017

Deși în weekend este Paștele și o mare parte dintre noi vom fi plecați din oraș sau ocupați cu tradiționala masă în familie și discuțiile de după, suntem siguri că iubitorii de filme își vor dori să-și petreacă seara în sala de cinema sau în fața televizorului, în funcție de preferințe.

Avem pentru voi 3 recomandări de filme proaspăt intrate în cinematografele din București, urmate de 3 filme de văzut acasă, în această mini-vacanță.

Ce putem vedea la cinema în acest weekend:

Departe de tine (r. James Pillion / dramă), una dintre cele mai recente producții ce o are pe Maria Dinulescu în rolul Sofiei și Jonathan Ahmadi în rolul lui Grant reprezintă și debutul regizorului american în lungmetraj.

Acțiunea urmărește un cuplu proaspăt căsătorit, ce dorește să-și formeze o familie și se mută din America la București. Un an mai târziu, relația lor ajunge în impas, din cauza promisiunilor făcute și nerespectate, și o tragedie îi forțează să hotărască asupra viitorului lor. Prinsă între carieră și povestea de dragoste pe care o trăiește, Sofia are de ales: pleacă împreună cu soțul ei pentru a-și construi o familie sau rămâne alături de șeful ei (Andi Vasluianu) pentru a-și dezvolta cariera în plină dezvoltare?

Într-un interviu pentru ADFR, care va apărea la finalul acestei săptămâni, Maria Dinulescu spune despre “Departe de tine”:

Nu este o operă de artă, vizibil realizat de un debutant, dar are o poveste în care te-ai putea regăsi.

Filmul poate fi văzut la Cinema City Cotroceni sâmbătă, 15 aprilie, la 11:10 și duminică, 16 aprilie, de la 19:00.

Going in Style / Jaf cu stil (r. Zach Braff / comedie) cu Morgan Freeman, Michael Caine și Joey King.

Câştigătorii Premiului Oscar Morgan Freeman, Michael Caine şi Alan Arkin formează o echipă de pomină şi interpretează rolurile a trei prieteni de-o viaţă: Willie, Joe şi Al, într-un remake al filmului cu același nume, din anul 1979. Ei decid să își rişte viaţa liniştită de pensionar şi jocurile de bingo lipsite de orice palpitaţie pentru un plan ilegal, atunci când toate economiile lor sunt pierdute din cauza unor tertipuri bancare. Disperaţi că nu-şi pot plăti facturile şi nu-şi pot sprijini familia, cei trei iau măsuri extreme: vor jefui însăşi banca din cauza căreia au rămas fără bani.

Fun fact: Este a șasea oară când Morgan Freeman și Sir Michael Caine lucrează împreună, una dintre colaborările anterioare fiind pentru trilogia The Dark Knight.

Filmul poate fi văzut în acest weekend la Grand Cinema Băneasa Shopping City, Happy Cinema Liberty Mall, Movieplex Cinema Plaza, Cine Globe Titan. Programul complet pentru zilele viitoare și biletele pot fi găsite aici.

Fuocoammare / Foc pe Mare (r. Gianfranco Rosi / documentar)

Samuele are 12 ani și trăiește pe o insulă în mijlocul mării Mediterane. Merge la școală și adoră să tragă și să vâneze cu praștia. Îi plac jocurile pe pământ, deși totul în jurul lui vorbește despre mare și despre bărbați, femei și copii care încearcă să o traverseze ca să ajungă pe insula sa. Pentru că nu este o insulă ca oricare alta. Este insula numită Lampedusa și a devenit o frontieră simbolică a Europei, traversată în ultimii 20 de ani de milioane de emigranți în căutarea libertății.

Fun facts:

– Regizorul Gianfranco Rosi s-a ocupat singur și de imaginea filmului.

– Primul ministru al Italiei, Matteo Renzi a apreciat atât de mult filmul, încât a luat cu el 27 de DVD-uri cu documentarul la una dintre ședințele Consiliului European și le-a împărțit președinților sau guvernatorilor statelor membre ale Uniunii Europene.

Filmul poate fi văzut la Cinema Elvire Popesco sâmbătă, 15 aprilie, la 17:30 și duminică, 16 aprilie, la 19:30. Bilete pot fi găsite pe site-ul Eventbook.

Pentru acasă, avem două recomandări de filme ce vor rula pe HBO 3, printre care am strecurat și un lungmetraj de la prietenii noștri de la Cinepub.

Youth / Tinerețe (r. Paolo Sorrentino / dramă)

Recomandăm încă un film ce îl are ca protagonist pe actorul Michael Caine, de data aceasta în rolul unui dirijor (Fred Ballinger) pensionat, aflat în vacanță într-un hotel din Alpi. Filmul vorbește despre prietenie, relațiile dintre părinți și copii, viață și moarte, toate privite în cel mai sincer mod și puse în scenă în stilul inconfundabil al lui Sorrentino, ajutat de directorul de imagine Luca Bigazzi. Filmul urmărește eforturile lui Fred și ale prietenilor săi, un compozitor, pe de o parte și un regizor, pe de altă parte, de a se întoarce la carierele lor și de a interacționa cu persoanele din jur, în timp ce se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit. Filmul are 16 premii și 50 de nominalizări, inclusiv premiile pentru European Film, European Director (Paolo Sorrentino) și European Actor (Michael Caine) la European Film Awards 2015.

Filmul rulează pe HBO 3 și HBO 3 HD duminică, 16 aprilie, la 17:25.

Afacerea Est (r. Igor Cobileanski / comedie)

Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

Filmul rulează pe HBO 3 și HBO 3 HD duminică, 16 aprilie, la 19:30.

Acasă la tata (r. Andrei Cohn / comedie)

Scenariul filmului are la bază un text dramatic semnat de actorul (și dramaturgul) Mimi Brănescu, figură emblematică a Noului Film Românesc. Robert este un tânăr scriitor care trece printr-un moment de criză. Pentru prima dată de la moartea mamei lui decide să se întoarcă în satul natal. Petrece 24 de ore în care își reîntâlnește, după mulți ani, tatăl, prietenul cel mai bun din copilărie și iubita din adolescență. 24 de ore în care toate aceste relații sunt puse sub semnul întrebării.

În 2016, Ioana Flora a primit Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul jucat în Acasă la tata.

Filmul poate fi văzut pe site-ul Cinepub, aici.

Romina Banu Romina Banu
Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.